Renunţarea la schimbarea orei de vară începând cu 2021, noi reguli privind protecţia drepturilor de autor în mediul online sau interzicerea produselor din plastic de unică folosinţă sunt printre propunerile legislative care vor fi supuse la vot în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din această săptămână, a doua din luna martie.
Eurodeputaţii se vor pronunţa marţi asupra propunerii de renunţare la schimbarea sezonieră a orei începând cu 2021. Conform proiectului de rezoluţie, ţările europene care decid să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Pe de altă parte, ţările care preferă să rămână la ora standard sau de iarnă îşi vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.
Tot marţi va fi supus votului în plen acordul provizoriu la care s-a ajuns în februarie asupra noilor reguli privind drepturile de autor pe internet.
Noile reguli oferă posibilitatea autorilor şi editorilor de presă de a negocia drepturile de autor cu platforme de internet precum YouTube şi Google News sau Facebook.
Miercuri ar urma să se dea un ultim vot pentru interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosinţă precum farfurii, tacâmuri şi paie.
Tot mâine are loc o nouă serie de negocieri pentru șefia Parchetului European.
Parlamentul European are o singură propunere: Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA. Consiliul Uniunii Europene, însă, îi ia în calcul pe toți cei trei candidați aflați în cursă, francezul Francois Bohnert fiind favorit.
Eurodeputații se întrunesc pentru penultima oră înainte de alegerile din luna mai, care vor da o configurație nouă legislativului European.
Partidul Popular European intră în cursă după ce tocmai a exclus 12 europarlamentari unguri din Partidul Fidedz. Se joacă de asemenea și următoare președinție a legislativului European, iar lupta se dă între prim vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și liderul grupului popularilor în PE, Manfred Weber.