Confidenţialitate

PARLAMENT: Protest față de respingerea OUG privind cinematografia

UPDATE: Camera Deputaţilor a decis definitiv respingerea OUG 91/2016 privind cinematografia

Proiectul de Lege privind respingerea OUG nr.91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia a fost adoptat marţi, cu 178 voturi „pentru”, 80 voturi „împotrivă” şi 13 abţineri de Camera Deputaţilor, care este for decizional în această speţă.

Ordonanţa a fost respinsă în pofida apelului a numeroşi cineaşti ca proiectul să fie aprobat.

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat marţi, la Parlament, că a venit să protesteze faţă de o posibilă respingere în plenul Camerei Deputaţilor a OUG nr.91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, acesta fiind nemulţumit de faptul că membrii Comisiei de cultură au dat un raport de respingere, fără niciun fel de consultare a celor din breaslă, ceea ce i se pare „o practică total aberantă”.

„Ne nemulţumeşte faptul că deputaţii din Comisia de cultură, au decis să respingă ordonanţa la care s-a lucrat un an de zile, fără nicio consultare a breslei. Este ca şi cum s-ar discuta despre sănătate fără să-i invite pe beneficiarii şi pe clienţii sistemului. Asta mi se pare o practică total aberantă şi am venit să protestăm pentru că azi plenul, de pe ieri pe azi, a decis să introducă pe ordinea de zi această lege. Modul în care se fac legi în România şi se votează în Parlament contravine total unor practici fireşti de consultare a beneficiarilor acestor legi”, a afirmat Tudor Giurgiu.

Potrivit regizorului, „Comisia de cultură e într-un autism total, au votat în opt minute împotriva unei legi fără să cheme pe nimeni, nici măcar pe cei care nu sunt de acord cu această ordonanţă”.

„Forma actuală a ordonanţei prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finanţarea cinematografică. Propune două categorii noi de competiţie, una de filme de microbuget şi, prin amendament, o categorie de film experimental. Prevede posibilitatea de finanţare a tinerilor cineaşti pentru primul şi pentru al doilea film de lung-metraj. Prevede trecerea arhivei naţionale a cinematografiei din subordinea CNC în subordinea directă a Ministerului Culturii, ceea ce dă posibilitatea unei conservări mai bune a patrimoniului cinematografic”, a declarat și fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, senator USR.

Vlad Alexandrescu a mai spus că ordonanţa prevede „lucruri importante cu privire la trecerea sălilor de cinematograf dezafectate din patrimoniul România Film către administraţia publică locală, cu obligaţia ca ei să le folosească într-adevăr pentru proiecţia de filme şi să le renoveze”.

Membri ai Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei şi cineaşti precum Nae Caranfil, Radu Muntean, Stere Gulea, Radu Jude şi Ada Solomon solicită, printr-o scrisoare deschisă, membrilor Camerei Deputaţilor neadoptarea proiectului de respingere a Ordonanţei de Urgenţă 91/2016 privind cinematografia şi întoarcerea proiectului de adoptare a acesteia la Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă pentru o dezbatere publică reală.

Proiectul Legii cinematografiei a fost conceput după un îndelung proces de consultare şi dezbatere publică, pentru a răspunde unor nevoi critice ale sectorului cinematografic, un domeniu de maximă vizibilitate şi impact pentru România, şi ”merită o atenţie reală din partea Parlamentului României şi o dezbatere cu toţi actorii cheie ai domeniului care să asigure instrumentele legislative necesare pentru o dezvoltare şi consolidare a acestuia în continuare”, transmit semnatarii.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind noua Lege a Cinematografiei, iniţiat în mandatul ministrului Corina Şuteu, care prevede colectarea mai multor taxe, a fost adoptat de Guvern pe 29 noiembrie 2016.

Camera Deputaţilor va da vot final, marţi, privind această speţă, fiind cameră decizională.