Victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale din Franţa şi planurile sale de a face reforme structurale vor avea o contribuţie pozitivă la eforturile Parisului de a atrage bănci şi companii de servicii financiare care vor să îşi transfere operaţiunile din Marea Britanie din cauza Brexit, a declarat luni şeful organizaţiei de lobby Paris Europlace, Arnaud de Bresson, transmite Reuters.
Decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană a declanşat o concurenţă puternică între alte centre financiare europene, între care se numără Paris, Frankfurt, Dublin şi Luxemburg, pentru a atrage bănci şi companii financiare care vor să îşi asigure în continuare accesul la piaţa unică europeană.
Deocamdată, bancherii au fost sceptici că Franţa poate atrage o parte importantă a industriei financiare, din cauza costurilor ridicate cu forţa de muncă şi modificările frecvente ale sistemului fiscal.
”Victoria lui Macron este un semn că Franţa este pe care să implementeze mai multe reforme structurale de care are nevoie”, a declarat Bresson, estimând că Parisul poate atrage 20.000 de lucrători din Marea Britanie.
În opinia sa, Macron va face o misiune personală din convingerea băncilor internaţionale şi investitorii de beneficiile Parisului.
Noul preşedinte a promis reformarea pieţei muncii şi simplificarea sistemului fiscal şi a sistemului de pensii şi eliminarea unor reglementări care împiedică inovaţia. Există însă incertitudini legate de ritmul reformelor, care ar putea dura luni sau chiar ani de zile.
O delegaţie a Paris Europlace, împreună cu Christian Noyer, fost guvernator al băncii centrale franceze, va merge în Statele Unite pe 22-23 mai, pentru a convinge industria financiară să aleagă Parisul ca bază europeană.
Potrivit datelor anunţate oficial şi a informaţiilor pe surse, marile bănci internaţionale ar putea transfera din Londra circa 9.000 de angajaţi.
Un număr de 13 bănci importante, între care Goldman Sachs, UBS şi Citigroup, au oferit informaţii despre cum îşi vor organiza operaţiunile în Europa, pentru a păstra accesul pe piaţa unică.
Cele mai mari cinci bănci de investiţii americane sunt pe care să transfere sute de angajaţi din Londra la Frankfurt, în următorii doi ani.
Deocamdată, numai HSBC, cea mai mare bancă europeană, a anunţat că ar putea să îşi transfere o parte din operaţiuni la Paris, unde are o subsidiară care deţine majoritatea licenţelor necesare unei bănci de investiţii, ca urmare a preluării CCF în anul 2000.