Părinții victimelor din clubul Colectiv spun că vor apela la CEDO pentru a li se face dreptate. Nu mai au încredere în justiția din România, în condițiile în care Parchetul de pe lângă Înalta Curte a clasat al doilea dosar Colectiv. Este cel în care au fost reclamate condițiile din spitale, efectul infecțiilor nosocomiale asupra răniților și modul în care s-a făcut transferul pacienților în străinătate.
Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu e convins că băiatul lui scăpa cu viață dacă nu se infecta în spital. Nu a fost deloc surprins de decizia din 4 iunie, de clasare a dosarului Colectiv 2.
Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu: „Băiatul meu a murit după trei săptămâni în spital, având toate șansele să fi scăpat dacă beneficia de un tratament normal”
„Bănuiam, ca să nu zic aproape că știam că ăsta va fi parcursul dosarului, pentru că în urmă cu trei sau patru ani, când s-a făcut acea unire PSD-PNL, dacă ne uităm în urmă vom vedea că anumite dosare au cam intrat pe un parcurs a cărui, iată, finalizare, începem să o vedem acuma. Normal că pe mine m-a interesat dosarul Colectiv. Băiatul meu a murit după trei săptămâni în spital, având toate șansele să fi scăpat dacă beneficia de un tratament normal. Eu nu am cerut transferul în străinătate. În primele zile au fost internați 180 de răniți în câteva spitale bucureștene. Câte 10 într-o cameră, ceea ce nu avea nicio legătură cu tratarea arsului. Eu cred că dacă pe băiatul meu îl duceau într-un spital din Vaslui și îl țineau într-o cameră izolat unde aveau grijă de rănile lui scăpa fără dar și poate”, a spus Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv.
Părinții victimelor din Colectiv sunt disperați și spun că singurele soluții pe care le mai văd e să se lege cu lanțuri de gardurile Guvernului și să apeleze la CEDO, Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu: „Gândul meu personal și și al altor părinți este strict către o judecată a Uniunii Europene”
„Cred că singurul protest pe care am putea să îl facem ar fi să ne ducem în fața Guvernului și să ne legăm eventual cu lanțuri de acel gard. Gândul meu personal și și al altor părinți este strict către o judecată a Uniunii Europene, unde trebuie să prezentăm cum funcționează sistemul sanitar românesc, care este corupția, cum funcționează justiția din România în complicitate cu acest sistem medical”, a declarat Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv.
Președintele Asociației Colectiv consideră că vina nu i-a aparținut neapărat ministrului Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, ci specialiștilor din sistemul medical cu funcții de secretari de stat despre care spune că au ales să ascundă mizeria din spitale în loc să salveze vieți.
Eugen Iancu e revoltat și îi acuză pe politicieni că nu au făcut nimic pentru a îmbunătăți condițiile din sistemul de sănătate și nici nu au luat măsuri pentru ca justiția să își facă datoria.
Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu: „Ce fac politicienii ăștia?” / „Au făcut ceva pentru a îmbunătăți sistemul sanitar românesc?”
„Chiar aș vrea să o aud pe doamna ministru al Justiției, care ese femeie, nu? Ar putea să facă așa, un exercițiu de imaginație să se gândească: <<dacă copilul meu are vreodată un accident?>>. Și înainte de a-l putea transfera la un spital din Austria, Germania, Franța, va sta două-trei zile într-un spital românesc. Ce fac politicienii ăștia? Pentru că de accidente nu ne ferește nimeni. Iar după un accident nu ajungi într-un spital din Europa, ajungi într-un spital dintr-o localitate românească. Au făcut ceva pentru a îmbunătăți sistemul sanitar românesc? Am avut în ultimii ani miniștri ai Sănătății reprezentanți ai unor partide puternice: PSD și PNL. Câte spitale au construit oamenii ăștia în România în ultimii zece ani? Niciunul”, a mai spus Eugen Iancu.
De ce au clasat procurorii al doilea dosar Colectiv? Potrivit Hotnews, aceștia au reținut ca justificate explicațiile unor persoane cu funcții din sistemul medical care au spus că Mecanismul de Protecție Civilă European nu putea oferi ceva în plus față de ce fusese rezolvat pe plan bilateral, pentru că nu exista la acea vreme o procedură privind asistența medical a marelui ars.
În urma incendiului din Colectiv, produs pe 30 octombrie 2015, 65 de tineri și-au pierdut viața. 27 au murit în noaptea incendiului, ceilalți, câteva luni mai târziu, în spitale din țară și din străinătate.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea