Păreri împărțite, atât în rândul dascălilor, cât și al părinților, după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a propus, iar premierul Florin Cîțu a fost de acord ca școlile să rămână deschise și la o rată de infectare cu coronavirus de peste 6 la mia de locuitori.
La școala Gimanzială 307 din sectorul 2 al Capitalei, sunt mulți părinți nemulțumiți –ne-a mărturisit directorul Dorian Coman:
”Părerile sunt împărțite, dar părinții sunt în mod special nemulțumiți pentru că în școli încă nu s-a luat această hotărâre să se vaccineze sau să se și testeze profesorii, în primul rând, pentru că de la ei ar trebui să pornească. Sunt situații când copii clasei sunt ok, nu lipsește niciun copil, și se îmbolnăvește profesorul. Cine îi ține locul?”
Dintre angajații nevaccinați, nu toți sunt de acord cu testarea săptămânală pentru SARS-CoV-2, mai ales dacă va fi din buzunarul lor – a mai spus directorul Școlii 307 din București.
”65% vaccinați, din totalul de 59 de angajați, și cadre didactice și personal nedidactic.
Iar cei care nu s-au vaccinat, sunt de acord cu testarea?
Unii da, alții nu, dacă se face testarea pe banii lor – nu. Dacă se face testare pe banii statului, atunci – da.”
La Colegiul Mihai Viteazul din Capitală dascălii sunt de acord cu testarea, numai să nu fie nevoiți să plătească ei aceste teste. Despre menținerea școlilor deschise și peste o rată de 6 la mie, directorul Mihai Surdu ne-a spus că nu ar fi atât de riscantă dacă s-ar respecta cu strictețe regulile:
”Elevii noștri vor să vină la școală, în principiu, nu putem să stam ba închiși, ba deschiși, de fapt asta este problema, cu trecutul online, hibrid. Cel mai corect ar fi vaccinare, testare, sau testare în primul rând dacă vaccinare nu se poate, și să se facă orele normal. În clipa în care apare un caz, să se respecte strict protocolul. Adică, de cum are simptome, copilul e ținut acasă, testare imediată din partea DSP”.
Între timp, la Ministerul Sănătății, au protestat, în această dimineață, mai mulți părinți, nemulțumiți de menținerea școlilor deschise și la o rată de incidență peste 6 la mie.Aceștia au adus sicrie din carton, iar pe un banner au scris: „Nu jucați viața copiilor noștri la ruleta morții”.
Propunerea făcută de ministerul Educației trebuie aprobată întâi în Comitetul Național pentru Situații de Urgență, guvernul va adopta apoi o hotârâre de guvern, după care miniștrii Educației și Sănătății vor semna ordinul comun privind menținerea școlilor deschise și după depășirea ratei de 6 la mie.
Florentina Mihăiță