Guvernul a aprobat, joi, Ordonanța de urgență prin care părinții elevilor sub 12 ani pot primi, la cerere, zile libere plătite de stat ca să stea acasă cu copii, cât timp aceștia fac școală online, indiferent că vorbim despre scenariile galben sau roșu.
Până acum, părinții beneficiau de acest sprijin de la stat, doar când școala se închidea după apariția unui focar de coronavirus.
Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului:
”A fost adoptată Ordonanța de urgență care extinde aplicabilitatea acestei facilități pentru părinții ai căror copii se află în scenariul galben sau roșu de derulare a cursurilor școlare. Această facilitate înseamnă decontarea de către stat a 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Angajatorii transmit aceste solicitări către Ministerul Muncii împreună cu lista celor aflați în această situație, iar statul decontează.”
Părinții vor putea solicita zile libere pentru a sta acasă cu copiii doar dacă specificul muncii lor nu permite munca la domiciliu, precizează ministrul Violeta Alexandru.
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache spune că măsura aprobată de Guvern este binevenită și speră ca statul să nu îngreuneze accesul la acest ajutor:
„Este foarte bine și chiar ar veni în întâmpinarea părinților. Dacă sunt alte chichițe și vom vedea niște norme care să îngreuneze scenariul doi și decontarea în scenariul doi, atunci nu au venit cu nimic categoric. Noi ne-am fi dorit și pentru părinții care sunt în telemuncă să primească această indemnizație, dar bănuiesc că, din punct de vedere juridic, vorbeam de o dublă finanțare și nu exista cadrul legal.”
Iulian Cristache susține că sunt și profesori cu copii sub 12 ani care ar dori să benefieze de acest sprijin din partea statului pentru zile libere:
”Au fost profesori care m-au contactat și m-au întrebat: eu cum procedez ca profesor pentru că, dacă eu solicit directorului telemuncă că am acest copil de 8 ani, 9 ani și trebuie să stau și să și predau, nu mai beneficiez de 147, dacă plec de la școală cine predă în locul meu? Vorbesc de cadre responsabile care se gândeau și la copiii de la școală.”
Angajatorii s-au plâns că decontarea sumelor pentru zilele libere acordate părinților a mers destul de greu, spune președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache:
„Modul în care se decontează este unul greoi, trebuie să pună angajatorul banul, se fac toate documentele și primesc la un număr de zile, dacă nu mă înșel între 45 și 60 de zile, și am solicitat să se facă astfel încât fiecare IMM care are de plătit la finalul lunii taxe și impozite să compenseze cu aceste sume, astfel încât să vină și în sprijinul lor.”
Părinții cu copii sub 12 ani trebuie să depună la angajator, pe lângă cererea de acordare a zilelor libere, copie după certificatul de naştere al copilului și declaraţia pe proprie răspundere a celuilalt părinte că nu a beneficiat de zile libere potrivit acestei Ordonanțe de urgență.