Părinţii critică deciziile privind educația, luate pe ultima sută de metri de autorităţi.
Luni seară târziu, elevii din zonele carantinate au aflat că pot participa la simulările organizate azi în localităţi necarantinate.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență le-a transmis celor din Ministerul de Interne că doar elevii care dau simulări la bacalaureat și/sau evaluări au voie să intre în zone necarantinate chiar dacă provin din localități aflate în carantină.
Anterior deciziei luate de Raed Arafat, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu declarase că „în principiu, carantina are reguli clare și nu există o excepție pentru elevii din localitatea carantinată”.
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți spune, la Europa FM, că noul ping pong a creat frustrare și furie aseară, pe grupurile de părinți.
”Din păcate, situație e penibilă. La nivelul Guvernului, să nu știi să te pui de acord și, personal, eu aș fi venit cu declarații la nivelul șefului Guvernului, astfel încât să lămurească. Chiar și un comunicat de presă care putea să ajungă târziu, astfel încât să fie foarte clară situația pentru eu am postat imediat, aseară, pe grupurile de socializare și pe grupurile părinților și unii dintre ei chiar nu erau convinși, adică nu știau. Mă uit la declarația domnului Cristache sau mă uit la ce spune ditamai ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu sau mă uit la un document care parcă nu are caracteristică de a fi înmânat unităților de învățământ”, a spus Iulian Cristache la Europa FM
Raluca Pantazi de la publicaţia edupedu.ro spune că lipsa de predictibilitate a ajuns la apogeu, mai ales că aceste decizii nu au ajuns și în școli.
”Cadrele didactice ne spun că nu au fost informate și că au aflat din presă de ping pongul acesta dintre Ministerul de Interne și Ministerul Educației, ping pong care introduce și mai multă confuzie, deși vine în sprijinul elevilor. E bine că elevii sunt lăsați să se ducă să susțină simulările, vedem ce se întâmplă în toatel celelalte state, unde școlile nu mai sunt închise de mult timp. Acum vedem o luptă ca școala să fie prioritară și copiii să aibă acces la școală, asigurând protecția lor prin închiderea mai degrabă a celorlalte sectoare. Numai că declarațiile contrastante care vin de la Sănătate, Educație și Interne produc confuzie și s-ar putea să aibă, de fapt, efectul invers, ca elevii să rămână acasă”, a spus Raluca Pantazi la Europa FM.
Europa FM l-a contactat și pe prefectul de Ilfov, care spune că din ordinul lui Raed Arafat reiese clar că elevii din cele 14 localități carantinate în Județul Ilfov, copii care nu au examene nu au voie să intre în Capitală, chiar dacă merg la școală.
”Pot să meargă, doar când este vorba despre evaluare sau examen. În rest, participă la cursuri în sistem online. Ne referim la elevii care locuiesc în zonele carantinate și învață în alte zone care nu sunt în carantină”, a precizat Daniel Zamfir.