Conducerea Parcului Național Cheile Bicazului îi roagă pe turiști să nu atingă puii de căprioară și să nu rupă florile ocrotite.
Odată atinși, puii de cervide riscă să fie abandonați iar pentru florile ocrotite intervenția omului reprezintă un dezastru.
În această perioadă, căprioarele fată iar puii sunt lăsaţi de ciute în locuri mai ferite şi sunt alăptaţi periodic. Între timp, mamele merg să se hrănească.
Oamenii care găsesc astfel de pui sunt sfătuiți să nu se apropie, pentru că nu sunt abandonaţi. De obicei, căprioarele se află în apropiere.
Pasionații de off-road nu au voie să intre în fondul forestier sau pe pajiști, întrucât deranjează animalele.
De asemenea, turiștii sunt rugați să nu mai rupă flori precum laleaua pestriță, brândușele sau Papucul-Doamnei. Vizitatorii Parcului Național Cheile Bicazului pot să le admire sau să le fotografieze. Odată culese, florile se ofilesc după câteva ore și specia respectivă poate fi în pericol.
Laura Dori:
PONT „Piața Obor” – Brândușe
Brândușa este o plantă scundă din familia Irișilor (Iridaceae). Înflorește în pâlcuri dese din aprilie până în mai. Există și soiuri de toamnă.
O găsim în păduri, la câmpie și munte, dar și prin pășuni. Cu peste 80 de specii și hibrizi, brândușa are florile albe, mov, galbene sau cărămizii. Le putem cumpăra de la piață, în ghivece, dar putem achiziționa și bulbi, vânduți inclusiv în hipermarketuri.
PONT „Piața Obor” – Papucul Doamnei
Papucul doamnei are o înălțime de 30-80 centimetri, frunze late şi flori mari. Petala inferioară are forma unui vas de culoare galbenă, în timp ce restul sunt mai înguste și sunt roșii sau brune.
Papucul Doamnei este o orhidee sălbatică, una din cele câteva specii care înfloresc pe culmile Carpaților. Se află în pericol de dispariție, pentru că frumusețea ei atrage mulți curioși.
Încă din 1938, prin Decret Regal, floarea era declarată monument al naturii. Și în Europa se află pe lista plantelor protejate de lege.