Confidenţialitate

Parchetul General: Modificările propuse de ministrul Justiției vor bulversa sistemul judiciar

Parchetul General vrea să vadă proiectele de modificare a legislației din acest domeniu, prezentate miercuri de ministrul Tudorel Toader.
Purtătoarea de cuvânt a instituției, Ramona Bulcu, a declarat că e nevoie de o analiză serioasă asupra fiecărei prevederi în parte. “În momentul în care vom intra în posesia acestui proiect de lege, îl vom analiza cu foarte mare atenție și vă vom spune, pe larg, punctul de vedere al Ministerului “, a precizat Ramona Bulcu.

Modificările propuse de ministrul Justiției vor bulversa sistemul judiciar, mai spune reprezentanta Parchetului General. “Ministerul Public a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților, sugerându-se, practic, că problemă corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior. De asemenea, au fost trase semnale de alarmă cu privire la trecerea inspecției judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic. Alte modificari care vor duce la bulversarea sistemului judiciar, cum ar fi modalitatea de admitere la Institutul Național al Magistraturii”, a mai declarat purătorul de cuvânt al Parchetului General.

Potrivit propunerilor prezentate miercuri de ministrul Tudorel Toader, președintele țării nu va mai avea nicio atribuție în numirea procurorilor-șefi, mandatele șefilor Parchetelor cresc de la 3 la 4 ani, se schimbă și modul de salarizare a magistraților, judecătorii urmând să fie plătiți în funcție de instanța la care prestează, indiferent de gradul profesional deținut.

În plus, inspecția judiciară -instituție care controlează activitatea și conduita magistraților- ar putea trece de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiției.

Ministrul Tudorel Toader propune și modificarea legislației actuale referitoare la răspunderea magistraților – astfel, într-o primă fază, statul va acoperi prejudiciul produs de o eroare judiciară comisă de un magistrat. Apoi, însă, Ministerul de Finanțe va fi obligat să recupereze paguba de la magistrații despre care se presupune că au greșit.