Parchetul General cere modificarea legislației astfel încât să poată ancheta persoanele care promovează cultul persoanelor vinovate de genocid, crime contra umanității sau crime de război. Procurorul general susține că actuala legislație, OUG 31, prevede că anchetatorii pot interveni doar în cazurile în care sunt promovate persoane condamnate de o instanță de astfel de infracțiuni.
Procurorul general, Alex Florența: „Infracțiunea menționată are ca premisă existența unei hotărâri de condamnare prin care să se fi stabilit anterior vinovăția persoanelor al căror cult este în prezent promovat”
„OUG nr. 31 incriminează fapta persoanei care promovează, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, contra umanității și de crime de război. Din această perspectivă, infracțiunea menționată are ca premisă existența unei hotărâri de condamnare prin care să se fi stabilit anterior vinovăția persoanelor al căror cult este în prezent promovat. Or, aceste condiții prevăzute de norma de incriminare limitează semnificativ sfera persoanelor a căror apologie în discursul public poate întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni, de cele mai multe ori simplele referințe generale la personaje istorice care nu au suferit astfel de condamnări penale neîntrunind condițiile prevăzute de textul incriminator”, a declarat procurorul general, Alex Florența.
21 de sesizări privind discursuri instigatoare la violență, ură sau discriminare au fost înregistrate la parchete în patru ani
Potrivit Ministerului Public între 2018 și 2022, doar 21 de sesizări pe an legate de discursuri instigatoare la violență, ură sau discriminare au fost înregistrate la parchetele de pe lângă judecătoriile din toată țara.
Creșterea mișcărilor legionare, fasciste, a violenței de gen și a amenințărilor și în mediul online sunt ele excluse din legislația actuală, mai spune procurorul general. Și pentru aceste situații Parchetul General solicită schimbarea legii. De asemenea și pentru cazurile de amenințare implicită, mai spune Alex Florența.
Procurorul general, Alex Florența: Parchetul General propune anumite modificări legislative care să permită tragerea la răspundere penală
„Parchetul General propune anumite modificări legislative care să permită tragerea la răspundere penală inclusiv a acelor situații în care nu sunt proferate ameninţări exprese la adresa unei persoane, dar prin forma de manifestare, imaginile postate, recuzita folosită, ele reprezintă forme de amenințare implicită, dar cu un puternic efect intimidant”, a precizat procurorul general.
Parchetul solicită și creșterea limitelor maxime pentru aceste infracțiuni. Un grup de lucru a format din reprezentanți ai sistemului judiciar și ai Ministerului de Interne lucrează la aceste modificări legislative, mai spune procurorul general al României.
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Sursa video: Ministerul Public