Confidenţialitate

Parchetul General a înregistrat dosarul declinat de DNA privind OUG 13

Parchetul General a înregistrat luni dosarul de la DNA privind adoptarea OUG 13. Procurorii vor continua ancheta pentru a stabili dacă vreun membru al Guvernului se face responsabil de cele cinci fapte anunțate de DNA: favorizare a făptuitorului, prezentare cu rea-credință, de date inexacte, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri și fals intelectual.

Procurorii DNA au declinat dosarul, motivând că dosarul nu mai vizează infracțiuni de corupție sau cele asimilate faptelor de corupție.

“În cauză urmează a fi efectuate cercetări în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale”, anunță Parchetul General.

DNA a anunţat luni că, în dosarul privind OUG 13, procurorii au dispus, în 24 februarie, clasarea cauzei având ca obiect infracţiunea prevăzută de articolul 13 din Legea 78/2000, respectiv folosire a influenţei ori autorităţii ca persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

 

Procurorii DNA susţin că Ministerul Justiţiei a distrus un document de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul în care proiectul OUG 13 primea, cu foarte puţin timp înainte de aprobarea în Guvern, aviz de oportunitate cu observaţii şi propuneri.

DNA precizează că actul normativ avea, cu câteva ore înainte de aprobare, doar avizul Ministerului Afacerilor Interne, legat strict de infracţiuni din domeniul circulaţiei rutiere, şi al Consiliul Legislativ, cu observaţii privind caracterul de urgenţă, iar ministrul Afacerilor Externe a semnat proiectul în sediul Guvernului, deoarece i s-a solicitat “pe loc” acest aviz.

În dosarul privind OUG 13 au fost audiaţi la DNA, în calitate de martor, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, şi foştii secretari de stat de la Ministerul Justiţiei Oana Schmidt Hăineală şi Constantin Sima.

DNA a deschis dosarul la cinci zile după ce Guvernul a adoptat ordonanța 13, care a scos în stradă sute de mii de români. Dosarul a fost deschis în urma unui denunț depus de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”.