Bucureștiul poate avea un nou parc natural – după Delta Văcărești. Se dorește ca Valea Saulei să aibă același statut, un spațiu în care natura „și-a făcut de cap”. Cu o suprafață de 10 hectare de natură sălbatică, parcul natural se află în zona în care sunt aglomerate clădirile corporațiilor, aproape de Pipera. Parcul este inclus – săptămâna aceasta – într-un concurs de soluții de amenajare pentru respectiva zonă, apoi vor începe demersurile pentru a obține statut de protecție.
Valea Saulei se află în nord vestul Bucureștiului, între Șoseaua Petricani, Strada Gherghiței și Autostrada A3, la câteva minute de mers pe jos de cartierul corporatiștilor.
Și în acest nou parc natural ar urma fie protejată biodiversitatea. Intervențiile umane ar trebui să fie minime. Directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, Dan Bărbulescu, organizația care a făcut ca Delta Văcărești să devină parc natural – militează ca și Valea Saulei să obțină același statut.
E o zonă de iernare pentru lebăda de iarnă, ferestrași, cufundari și cufundari polari. Vin acolo, pescuiesc, iernează, apoi se întorc de unde au venit, în Nord, subliniază directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, Dan Bărbulescu.
Deocamdată, zona este greu accesibilă și abandonată, însă frumusețea peisajului și biodiversitatea o califică pentru a deveni arie naturală protejată – spun experții.
La o acțiune de ecologizare din weekend, directoarea Administrației Parcul Natural Văcărești, Ștefania Simion, a explicat cum evoluează o asemenea zonă protejată de intervenția oamenilor.
Ștefania Simion, directoarea Administrației Parcul Natural Văcărești: „Starea de conservare este apreciată de specialiști. Am identificat mai multe specii noi decât se știau înainte”
„Din punctul de vedere al speciilor, starea de conservare este apreciată de specialiștii noștri, de biologii noștri ca fiind una favorabilă. Am identificat specii noi. Nu sunt cuibăritoare. Se numesc oaspeți, adică sunt specii care vin numai pentru odihnă și pentru hrană. Am identificat mai multe decât se știau înainte”, a declarat directoarea Administrației Parcul Natural Văcărești, Ștefania Simion.
Asociația Parcul Văcărești monitorizează Valea Saulei de doi ani și documentează evoluția parcului, un studiu pe baza căruia să poată fi cerută protecția.
Zona sălbatică se află pe domeniul public, dar pentru parcul ce ar putea obține statut de protecție vor fi necesare și exproprieri.
Sursa foto: Facebook / Asociația Parcul Natural Văcărești