Papa Francisc l-a primit luni, e premierul canadian Justin Trudeau, venit să-i vorbească despre autohtonii din Canada victime ale unor politici de asimilare la care Biserica Catolică a participat activ, relatează AFP.
Trudeau îl invită pe Papă să vină în Canada să prezinte scuze autohtonilor, victime, timp de peste un secol, ale unor abuzuri comise în pensionate administrate în principal de Biserică.
Acest demers se află între recomandările de la sfârşitul lui 2015 ale Comisiei cu privire la adevăr şi reconciliere în Canada, care a audiat timp de şase ani mărturii de la aproape 7.000 de foşti elevi.
Vizibil destinşi în cursul celor câteva minute publice ale audienţei, Papa şi Trudeau au zâmbit şi au glumit, fără să evoce cele 36 de minute ale întrevederii private.
Această întâlnire a vizat ”teme ale integrării şi reconcilierii, dar şi libertatea religioasă şi problematici etice actuale”, s-a limitat să anunţe Vaticanul într-un comunicat.
În contextul în care Trudeau vine de la summitul G7 de la Taormina, în Sicilia, cei doi au evocat ”probleme cu caracter internaţional, (acordând) o atenţie deosebită Orientului Mijlociu şi zonelor de conflict”.
Un catolic crescut într-un colegiu iezuit, Trudeau a implementat o politică de primire şi integrare a refugiaţilor, în special sirieni. Însă tânărul lider canadian este totodată un apărător aprig al drepturilor homosexualilor şi persoanelor transgen.
Iar în opinia sa problema autohtonă este ”o prioritate”, a insistat un purtător de cuvânt.
În Canada, 150.000 de copii amerindieni, metişi şi eschimoşi au fost înrolaţi cu forţa în 139 depensionate administrate de comunităţi religioase, în numele Guvernului canadian. Mulţi dintre ei au fost supuşi unor rele tratamente sau abuzuri sexuale.