Papa Francisc a cerut ca cei interesați în rezolvarea crizei din Ucraina să susțină ‘iniţiative de pacificare’, cu scopul de a ‘împiedica violenţa’.
Viitorul acestei țări trebuie să se construiască prin unitate și dialog, în opinia sa.
Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au dominat mesajele de Paște transmise de liderii religioși din cele două țări.
Patriarhul Filaret al Ucrainei a condamnat agresiunea Rusiei, care a anexat Peninsula Crimeea anul acesta, și a adăugat că ‘Dumnezeu nu poate fi de partea răului’.
Dușmanii Ucrainei vor fi învinși, a afirmat prelatul ortodox.
La rîndul său, Patriarhul Chiril al Moscovei a spus că se roagă ca liderii de la Kiev să fie aleși în mod legitim și că ‘nimeni nu va putea să distrugă Sfînta Rusie’.
… et Orbi
Cît despre mesajul pacificator al Papei Francisc, el s-a referit la situația din mai multe regiuni ale lumii.
Capul Bisericii Catolice le-a cerut încă o dată grupărilor rivale din Siria să aibă ‘îndrăzneala de a negocia pacea, aşteptată de prea mult timp’.
Conflictul dintre rebelii antiguvernamentali și forțele loiale regimului condus de Bashar Al Assad a făcut pînă acum peste 130.000 de morţi.
Milioane de persoane s-au refugiat în alte țări, unde trăiesc în condiții mizere.
‘Imensele risipe la care suntem complici’
Papa Francisc a deplîns și ‘victimele violenţelor fratricide din Irak’.
Cît despre conflictele din Africa, el a amintit de confruntările sîngeroase din Republica Centrafricană și Sudanul de Sud şi de atentatele teroriste din anumite zone ale Nigeriei.
Cunoscut pentru insistența asupra problemelor provocate de nedreptate şi exploatare, Papa Francisc a denunțat ‘imensele risipe la care suntem adesea complici’.
El a adăugat că pretutindeni în lume persoane ‘fără apărare – copii, femei şi vîrstnici’ sunt victime ale exploatării şi abandonului.