În cele câteva luni de pandemie, specialiștii au constatat că infractorii au profitat și mai mult de vulnerabilitatea celor pe care îi trimit să cerșească, să fure sau să se prostitueze. Traficanții de oameni s-au folosit de pandemie și de accesul online pentru a racola și a exploata și mai multe victime.
30 de miliarde de euro este profitul anual estimat din traficul de persoane, potrivit experților EuroJust, după cum a declarat Dan Alexandru Popa la conferința “Împreună împotriva traficului de persoane”.
Ambasadorul Marii Britanii la București a participat la această conferință, tocmai pentru că cea mai mare parte dintre oamenii traficați care ajung în Regat provin din România, iar Marea Britanie a fost țara în care a activat una dintre cele mai mari rețele de trafic de persoane provenind din România – cazul Țăndărei.
Andrew Noble: “Nu cred că e cazul să discutăm prea mult ce diferență a adus COVID, pentru că pentru femeile implicate în fenomenul traficului de persoane, de obicei problema constă în relația cu cei pe care ele îi iubesc, cu rudele sau iubiții. (…) Adică ce faci dacă tatăl tău sau fratele tău sau iubitul tău îți spune: “Hai la Londra! Hai la Paris! Și să ne simțim bine”, iar acolo tu descoperi că ai devenit o lucrătoare sexuală și nu mai poți ieși din asta? Aceasta este cu adevărat problema pe care trebuie să încercăm s-o rezolvăm. ”
Conferința a fost organizată online de Rețeaua de Organizații Neguvernamentale împotriva Traficului de Persoane (RoITP), Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Freedom House România.
Puteți urmări conferința mai jos: