Numărul vaccinărilor pentru boli precum rujeola sau poliomielita a scăzut în ultima perioadă.
Părinții se tem să iasă din casă cu copiii din cauza pandemiei de Covid-19, însă – spun medicii de familie, vaccinurile uzuale trebuie făcute la timp.
Scăderea numărului de vaccinări este cu atât mai îngrijorătoare, în condițiile în care România se confruntă de câțiva ani și cu o epidemie de rujeolă.
În ultima săptămână, au fost raportate 119 cazuri noi de rujeolă.
Vorbim de o evoluție relativ constantă în ultimii ani, și de facto, România se află în plină epidemie de rujeolă. Din 2016 și până acum, au fost înregistrate 20 de mii de cazuri.
Îngrijorător este și faptul că de teama infectării cu Covid-19, părinții nu își mai duc copiii la vaccinare. Medicii de familie spun că riscul infectării este mic dacă se respectă câteva reguli.
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie:
“Trebuie să vina la cabinet doar un părinte, să nu creăm aglomerație. Îi programăm la anumite ore, iar dacă se respectă programarea, ei nu se mai întâlnesc cu alți pacienți. Ei vin special pentru acest lucru. Sunt colegi de-ai mei care vaccinează în cameră separată, sau care preferă o anumită zi pentru vaccinare și atunci părinții nu se întâlnesc cu alți pacienți”.
Pe de altă parte, sunt situații în care părinții ar vrea să își vaccineze copiii, dar medicii de familie nu au vaccinuri:
“În condițiile de pandemie, în care unitățile medicale sunt extrem de ocupate și supraaglomerate, există o eficiență în a asigura vaccinarea către medici. Nu primim vaccinurile direct la cabinet, de la direcțiile sanitare, deși am solicitat în nenumărate cazuri acest lucru. Știți că mergem la direcții cu gențile frigorifice. Distribuția se face cu dificultate”.
Așadar, problema nu o reprezintă lipsa stocurilor. Conform ultimei numărări, România avea 180 de mii doze de vaccinuri.