Confidenţialitate

Panama Papers: Numele lui Vladimir Putin, legat de împrumuturi de 2 miliarde de dolari

Scurgeri masive de informații arată secretele financiare ale celor mai importanți oameni au lumii.

Documentele care au ajuns în presă conțin baza de date (cu peste 200,000 de utilizatori) a celei mai puternice case de avocatură offshore.

Documentele datează din 1977, de la înființarea casei de avocatură, iar ultimele sunt datate la sfârșitul anului trecut.

Aproape 400 de reporteri din 100 de organizații media au petrecut un an pentru a prelucra documentele.

12 șefi de stat și mai bine de 143 de politicieni, împreună cu apropiații lor, au putut fi găsiți în documentele casei de avocatură offshore Mossack Fonseca.

Numele acesteia este legat de traficul de diamante din Africa, de piaţa internaţională de artă, dar şi de alte afaceri secrete.

mossack-fonseca-1Documentele au fost obținute de publicația germană Süddeutsche Zeitung și analizate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații.

Ancheta ridică semne de întrebare asupra utilizării paradisurilor fiscale.

Printre cei care dețineau conturi se numără persoane sancționate de comunitatea internațională pentru susținerea regimurilor din Coreea de Nord, Rusia, Iran sau Siria.

Un cont de aproape 2 miliarde de dolari este legat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin – bani din băncile rusești erau ascunși în conturi offshore prin intermediul unui apropiat al acestuia, dar și al fiicei sale.

Printre liderii care au folosit serviciile casei de avocatură Mossack Fonseca se numără premierii  pakistanez și islandez, dar și președintele ucrainean Petro Poroșenko și apropiați ai liderilor mondiali.

Printre clienți apare și numele românului Vasile Frank Timiş, inițiatorul afacerii Roșia Montană.

Documentele scot la iveală declarația unuia dintre partenerii casei de avocatură, care afirmă cu 90% din activitate consta în evitarea plății taxelor, chiar dacă firma a negat că ar fi încălcat legea.

Publicarea celor 11 milioane de documente amintește de scandalul WikiLeaks, prin care au fost dezvăluite telegrame diplomatice ale Statelor Unite ale Americii.

Premierul britanic, David Cameron,  plănuiește să convoace un summit mondial luna următoare, care să se concentreze asupra problemei paradisurilor fiscale.