Confidenţialitate

Pământul a pierdut aproape 70% din viața sălbatică în 50 de ani. „Este o alertă roșie pentru planetă și umanitate”, a spus directorul WWF | AUDIO

În ultimii 50 de ani, planeta a pierdut aproape 70% din populațiile de animale sălbatice. Informațiile apar într-o analiză a Fondului Mondial pentru Natură, prezentată de agenția France Presse. Datele scot la iveală o legătură tot mai strânsă între pierderea biodiversității și încălzirea globală.

Între 1970 și 2018, 69% din populațiile de animale sălbatice au dispărut: pești, păsări, mamifere, amfibieni și reptile, arată Living Planet Index, un indicator de referință publicată o dată la doi ani de organizația non-guvernamentală WWF.

Printre cele mai amenințate specii se află broaștele țestoase cu spatele acoperit de piele, rechinii, coralii și broaștele de copac. În Africa, 80% dintre gorilele de câmpie au dispărut din cauza vânătorii, dar cea mai gravă situație este în America Latină, unde s-a pierdut peste 90% din biodiversitate.

Raportul arată că principala cauză o reprezintă distrugerea habitelor naturale pentru dezvoltarea agriculturii, urmată de supraexploatare și braconaj.

A crescut însă foarte mult influența schimbărilor climatice asupra biodiversității, urmate de poluarea aerului, a apei și a solului.

„Raportul este o alertă roșie pentru planetă și pentru umanitate”, a spus directorul general al WWF, Marco Lambertini. El atrage atenția că guvernele trebuie să ia măsuri și să ajungă la un acord global pentru salvarea animalelor sălbatice și a planetei, în general.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: ONU: Populaţia planetei va atinge, în noiembrie, pragul a 8 miliarde de persoane