Confidenţialitate

“Palma lui Dumnezeu”, locul unde timpul stă în loc | GALERIE FOTO

Fundatura Ponorului, din Munții Șureanu, aproape de comuna Pui, în județul Hunedoara, este locul unde pare că Dumnezeu a zăbovit mai mult. De altfel, locuitorii au numit zona “Palma lui Dumnezeu”, datorită frumuseții sale.

Aceste locuri se află în Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina și, într-adevăr, aici se poate admira natura în desăvârșirea ei.

Este un paradis natural ce impresionează prin peisajele spectaculoase cu peșteri, cascade, văi, case răsfirate și animale domestice lăsate să trăiască într-o libertate deplină.

Râul Ponor străbate șerpuit această zonă, pe o lungime de aproximativ 9 kilometri, și întregește peisajul bucolic.

“Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina este o arie naturală protejată destinată ocrotirii florei și faunei și conservării peisajului și tradițiilor locale. O componentă majoră a peisajului din zonă o reprezintă relieful carstic.

Carstul este relieful specific regiunilor cu roci solubile (calcar, dolomită, gips) și înglobează atât formele exocarstice (chei, doline, ponoare, lapiezuri etc.), cât și endocarstice (peșteri, galerii, avene, speleoteme etc.), generate de acțiunea de dizolvare și de circulație a apei la suprafață sau în subteran”, scrie pe panoul informativ de la intrarea în Parcul Național.

Peșterea Cioclovina

Peștera Cioclovina a fost scena celei mai vechi crime documentate din istora omenirii.

Aici a fost găsit un craniu al unui bărbat care a trăit cu peste 30.000 de ani în urmă. Cercetările antropologilor criminaliști au demonstrat că este vorba despre o crimă, deoarece urmele loviturilor găsite pe craniu au fost cauzatoare de moarte.

Poiana Omului, locul unde s-ar fi sinucis Decebal

Pe acest traseu se află și Poiana Omului, despre care se crede că ar fi locul unde s-a sinucis Decebal, regele dacilor, pentru a nu fi capturat de romani.

“În Poiana Omului se strângeau strămoșii noștri daci se adunau de la toate cetățile și aici erau târgurile lor. Bâlciurile de acum 2000 de ani aici aveau loc, în zona asta. Veneau de la Cetatea Bănița, de la Căpâlna, veneau de la Cetatea Piatra Roșie, Cetatea Costești, Blidaru, Sarmizegetusa Regia. Drumurile dacice erau pe culmile munților. Ei nu urcau, nu coborau. Acest tip de drum se numea drum de plai. Așa au dus piatra la toate cetățile dacice.

În Poiana Omului se presupune că s-ar fi sinucis Decebal, fugind de la Sarmizegetusa Regia. În goana calului, de la Sarmizegetusa Regia și până în Poiana Omului faci cam o oră – o oră și ceva.

A fugit de la Regia, simțind că romanii au înconjurat tot spațiul acela fortificat, spre Cetatea Piatra Roșie, care se pare că era cetatea lui de reședință.

Acolo avea posibilitatea de a coborî în peșteră și să dispară pe sub pământ. Majoritatea peșterilor aveau intrare și ieșire”,  a explicat ghidul Florin Delinescu.

Fundătura Ponorului, sau “Palma lui Dumnezeu“, este un simbol al frumuseții naturii și reprezintă o destinație turistică de neratat pentru cei care vor să descopere locurile suspendate în timp ale României.

Cu siguranță, o vizită în județul Hunedoara pentru a descoperi “Palma lui Dumnezeu” va rămâne în amintirea oricărui călător care își dorește să se conecteze cu natura într-un mod unic, pe un traseu de dificultate mică.

Foto&Video: Lavinia Dragomir