Confidenţialitate

Palatul Culturii din Iași se pregătește să-și primească din nou vizitatorii

După ani buni de lucrări, Palatul Culturii din Iași, acest simbol al Moldovei, va putea fi din nou vizitat din această primăvară. În ultimii opt ani, s-au desfășurat ample lucrări de consolidare și restaurare.

 

Odată cu redeschiderea sa, colecțiile celor patru muzee găzduite în palat anterior reparațiilor se întorc acasă. Este vorba despre Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic, Muzeul de Istorie și Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu”, ne-a declarat Coralia Costaș, șefa Departamentului de Comunicare al Complexului Muzeal Moldova.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În plus, cu acest prilej, la Iași, vor fi expuse brățările dacice, alături de întreaga colecție ”Aurul și argintul românesc”, adusă de la București. Ca o noutate, vizitatorii vor putea vedea și ruinele vechii curți domnești pe care a fost ridicat Palatul Culturii, ne-a dezvăluit Coralia Costaș.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Palatul Culturii a fost inaugurat în 1925 de regele Ferdinand. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a slujit drept cazarmă a trupelor germane şi, ulterior, sovietice. Clădirea a servit ca Palat de Justiţie până în 1955, după care a devenit muzeu.

 

O legendă spune că palatul are tot atâtea camere câte zile are anul, adică 365. Realitatea nu e departe de mit: sunt aproape 300 de camere.

 

Este, incontestabil, una dintre cele mai frumoase clădiri din România și tocmai de aceea, agențiile de turism s-au interesat de data deschiderii pentru a putea duce la Iași grupuri de turiști români și străini.