Confidenţialitate

Pagubele cauzate de secetă se ridică la 2 miliarde de euro. Producătorii agricoli spun că fructele, legumele și cerealele se vor scumpi – AUDIO

Două miliarde de euro: la atât se ridică pierderile producătorilor romani, după câteva luni de secetă.

În unele zone nu a mai plouat din luna aprilie, iar culturile de porumb, soia, grâu și floarea soarelui sunt afectate de lipsa de apă din sol.

Principala consecință a acestei situații este creșterea prețurilor la produsele românești.

Cea mai afectată zonă este Moldova, unde suprafețe agricole imense sunt compromise în totalitate de secetă. Din luna aprilie nu a mai căzut nicio picătură de ploaie, iar plantele s-au uscat. Seceta afectează și sud-vestul Banatului și județul Constanța. Culturile de porumb, soia, grâu, rapiță, floarea-soarelui, precum și legumele sunt afectate de lipsa precipitațiilor.

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli nu are în acest moment o evidență exactă a suprafețelor afectate, dar estimează pierderile producătorilor la peste 2 miliarde euro, spune  președintele Ligii, Laurențiu Baciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Laurențiu Baciu avertizează că în perioada următoare se vor scumpi fructele, legumele şi cerealele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ajutoarele de stat pe care le-ar putea primi producătorii afectați de secetă sunt condiționate de Regulamentul european, care prevede cA valoarea lor să fie de cel mult 0,6% din Produsul Intern Brut.

Ministerul Agriculturii nu a prezentat până acum date cu privire la efectele secetei asupra culturilor agricole.

Pe de altă parte, mii de gospodării au rămas fără apă în fântâni, din cauza secetei. Sistemul de irigații este distrus în proporție de 90%, astfel că din 3,3 milioane de hectare irigabile în 1989 în prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare.

Potrivit ANM, vremea deosebit de caldă anunțată pentru perioada următoare va menține un nivel extrem de scăzut al rezervei de apă în solul agricol pe majoritatea suprafețelor.