Pagerele care au explodat în Liban și au produs moartea a cel puțin 9 oameni și rănirea a mii de persoane aveau montat explozibil, spun specialiștii. Bogdan Botezau, director de cercetare în Amenințări Informatice la Bitdefender a explicat în emisiunea „Deșteptarea” cum a fost posibilă montarea explozibilului în aceste aparate de mici dimensiuni.
Bogdan Botezau, director de cercetare în Amenințări Informatice la Bitdefender, despre pagerele care au explodat în Liban: Bănuiala mea este că au fost echipate cu explozibil plastic și conectate astfel încât să explodeze când dispozitivul este apelat
„Pe fiecare video pe care l-am văzut a fost pagerul care suna și apoi imediat a explodat. Nu a avut pista termică de la început, care pornește un incendiu. Bănuiala mea este că dispozitele acelea au fost interceptate în timpul transportului sau chiar pe linia de producție și au fost echipate cu o biluță mică de expozibil plastic și apoi conectate la motorul care vibrează în așa fel încât atunci când dispozitivul este apelat să declanșeze explozia”, a explicat la Europa FM Bogdan Botezau, director de cercetare în Amenințări Informatice la Bitdefender.
Cele 3 situații în care ar putea să explodeze bateria unui telefon mobil
Bogdan Botezatu îi liniștește pe cei care se tem că și în cazul telefoanelor s-ar putea produce explozii similare ale bateriei.
„Bateriile de la telefoanele mobile, în general, explodeaza în câteva circumstanțe foarte bine documentate: prima este supraîncărcarea – dacă telefonul nu oprește curentul electric atunci când bateria ajunge la 100%, bateria aceea o să continue să se încarce până când se încinge foarte tare și atunci explodează. Deci, dacă cineva ar putea să treacă de măsurile acelea de securitate din telefon care opresc curentul electric cu siguranță ar putea s-o explodeze.
A doua circumstanță este scurtcircuitul. Aici nu prea poți să faci scurtcircuit în baterie decât dacă ai acest efectiv la placa de bază a telefonului.
Și a treia, cea mai frecvent întâlnită este găurirea – de obicei, dispozitivele acestea explodează atunci când li se aplică un șoc mecanic care găurește bateria și asta declanșează explozia”, a mai explicat la Europa FM Bogdan Botezau, director de cercetare în Amenințări Informatice la Bitdefender.
Pagerele sunt folosite în prezent în special în medicina de urgență, de pompieri și salvatori pentru că sunt ușoare și de mici dimensiuni, iar bacteria are o autonomie mare, de până la 20 de zile.
Sursa foto: Anadolu Agency
Citește și: Bărbatul care a incendiat o încăpere din Palatul Parlamentului a fost reţinut pentru 24 de ore