Confidenţialitate

Pădurea Letea, jungla din Delta Dunarii – GALERIE FOTO

Satul Letea, cel mai bine conservat sat din Delta Dunării, surprinde prin casele tradiţionale din lemn, chirpici şi stuf, vopsite în culori vesele şi ornamentate cu flori, spice de grâu sau cai.

Pe faţada caselor este inscripţionat anul de construcţie al acestora.

Culorile predominante ale caselor sunt albastru şi verde. Albastru cu alb reprezintă culorile tradiţionale ale ruşilor lipoveni, iar verdele culoarea ucrainienilor (haholi).

Pădurea Letea

Satul şi Pădurea Letea se află pe grindul Letea, cel mai mare din Delta Dunării, situat între brațele Chilia și Sulina, la 18 km distanţă de Marea Neagră.

Grindul Letea, format dune de nisip, apare sub formă de benzi, care sunt ocupate de vegetație arboricolă. Aceste benzi poartă numele de hasmacuri. Într-unul dintre aceste hasmacuri se găsește și Pădurea Letea.

Pădurea Letea se întinde pe o suprafaţă de peste 5.000 de hectare, din care aproape 3.000 intră în categoria zonelor strict protejate și a fost în atenția oamenilor de știință încă din anul 1930, când a fost pusă sub ocrotire, iar 8 ani mai târziu devine rezervaţie naturală.

Formarea Pădurii Letea a fost posibilă datorită nisipului propice pentru dezvoltarea florei. Peste 1800 de specii de plante s-au adaptat climei de aici, printre care cele mai des întâlnite sunt plopul, frasinul, stejarul, sălciile, lianele sau viţa de vie sălbatică.


Liana în devenire

Aici este singurul loc din Europa unde se întâlnesc liane. Plantele exotice au apărut datorită seminţelor aduse din Africa de păsările migratoare.

În Pădurea Letea pot fi observate animale precum cai, porci mistreţi, şacali, bursuci, căprioare, iepuri, vulpi, rozătoare.

Aproximativ 2000 de cai sălbatici şi semisălbatici (cai care sunt de puţin timp eliberaţi şi sunt încă obişnuiţi cu prezenţa omului, dar care nu pot fi folosiţi la munci) trăiesc în această pădure.


Cai sălbatici

Câteodată, localnicii mai prind câte un cal pentru a-l îmblânzi. Metoda născocită de ei este să folosească o iapă în călduri. Caii sunt atraşi de ea şi astfel îi pot prinde mult mai uşor. Îmblânzirea unui cal durează între un an şi un an jumătate, spun localnicii.

Vizitarea Pădurii Letea s-a realizat cu sprijinul Federaţiei Naţionale a Ghizilor de Turism din România, ghidului de turism Ionuţ Călin şi DD Travel.