Confidenţialitate

Pachetele de tigari vor fi uniformizate si acoperite in proportie de 65% cu avertismente

Textul adoptat va crește această suprafață la 65% pe fiecare parte și prevede ca aceste avertismente să fie vizuale, ceea ce nu se întâmplă în majoritatea statelor membre în momentul de față.

Legislația actuală cere ca avertismentele de sănătate să acopere cel puțin 30% din partea din față a pachetului și 40% din cealaltă parte.

De asemenea, pachetele cu mai puțin de 20 de țigări, care sunt mai ieftine, deci mai accesibile minorilor, vor fi interzise în statele în care încă se mai găsesc pe piață.

Directiva vizează și țigările electronice – dacă acestea sunt prezentate ca un ajutor pentru abandonarea fumatului ele vor deveni produse medicale.

În caz contrar, vor fi vândute drept produse din tutun, iar concentrația lor de nicotină nu trebuie să depășească 20 de miligrame pe mililitru.

Textul de lege adoptat interzice și aromele în țigări.

Mentolul va fi interzis din 2020, iar diversele arome de cireșe sau ciocolată vor fi permise numai în pipe.

Nu se poate aprecia însă care va fi efectul acestor măsuri. Interzicerea ingredientelor, cum ar fi mentolul, ar putea acorda contrabandistilor o ocazie in plus sa creeze o piata neagra paralela, furnizand produse nereglementate, din tarile vecine, nemembre UE.

Nemultumiti, producătorii de tigarete sustin că pe parcursul lunilor premergatoare votului, statele membre si comitetele importante ale Parlamentului au ridicat obiectii, in mai multe randuri, insa acestea nu au fost luate in seama.

‘Marirea excesiva a avertismentelor de sanatate, pana la 65%, cu pictograme pozitionate in partea superioara a pachetului si standardizarea formei si dimensiunii ambalajului nu vor creste gradul de constientizare privind riscurile asociate fumatului. In schimb, comerciantii cu amanuntul si consumatorii vor avea dificultati in diferentierea marcilor. Iar falsificatorii vor avea un model gata pregatit pentru a contraface pachetele. Asistam la inca un precedent periculos, un act de ipocrizie, prin care sunt ingradite drepturile comerciale ale unei industrii legale in numele unui bine public iluzoriu. Obiectivele declarate privind sanatatea publica nu vor fi atinse’, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.