Dacă în Uniunea Europeană, obiectele din plastic de unică folosință vor fi interzise până în 2021, Sibiul a furat startul, marcând o premieră europeană: prima comunitate regională care limitează utilizarea plasticului de unică folosință!
De-acum, Consiliul Judetean si instituțiile publice nu mai cumpăra pahare, ambalaje, farfurii, paie sau bețișoare (de amestecat în cafea) din plastic. Nici măcar beţe pentru baloane!
Anda Suciu, proprietara cafenelei NOD pub din Piața Mică a Sibiului ne povestește prin ce a trecut, încercând să elimine paiele plastic.
A încercat varianta paielor din paste, dar nimeni nu le-a agreat. A trecut apoi la paiele din hârtie, dar și acestea au fost un eșec.
Acum în cafenea se folosesc paie de hârtie cerată pe interior. În limonadă, un astfel de pai se înmoaie în 15 – 20 de minute.
Anda Suciu spune că alternativele la obiectele de plastic de unică folosință sunt mult mai scumpe, în general. “Paiul de hârtie este și de 4 ori mai scump decât cel de plastic. În schimb, bețigașele de lemn, pentru amestecat, sunt la același nivel de preț”.
În ultimii 10 ani, oamenii au produs mai mult plastic decât în ultimii o sută de ani.
Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane şi pe plajele din întreaga lume.
Potrivit Comisiei Europene, peste 80% din deşeurile marine sunt din plastic.
Vorbim de aproape un miliard de tone aruncate din 1950 încoace.
Urme de plastic au fost găsite în organismele marine precum broaşte ţestoase, foci, balene şi păsări, dar şi în peşte şi fructe de mare, de unde au ajuns şi în alimentele noastre.