Confidenţialitate

Ovidiu Pruteanu, iubitul femeii gravide care a murit la Maternitatea Bacău: „Nu vreau răzbunare, vreau doar să plătească toți cei care au greșit în cazul Mariei și să salvez alte vieți în viitor” | VIDEO

Maria, o femeie de 38 de ani, însărcinată în luna a patra, a murit pe 16 martie, la 24 de ore de la internarea la Maternitatea din Bacău. Decesul Mariei a survenit după ce, pe 15 martie, aceasta a acuzat dureri abdominale și, în urma evaluării medicale, a fost anunțată că sarcina sa s-a oprit din evoluție. Atât poliția locală, cât și spitalul au demarat anchete în acest caz. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Ovidiu Pruteanu, iubitul Mariei, a declarat că după aflarea veștii morții iubitei sale a făcut plângeri la toate instituțiile de stat care ar fi putut să răspundă în acest caz. Ministerul Sănătății i-a oferit primul un răspuns. Instituția însă i-a transmis lui Ovidiu că aceasta „nu poate interveni în activitatea organismelor prezentate”.

Totodată, la Colegiul Medicilor din Bacău, Ovidiu Pruteanu a trimis o plângere de șapte pagini. Răspunsul a fost… unul neașteptat: „Este cea mai detaliată plângere, dar dumneavoastră nu spuneți care medici sunt vinovați”. La rândul său, Spitalul Județean de Urgență Bacău a relatat cum s-au petrecut faptele în cazul Mariei. „Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie”, precizează SJU Bacău despre decesul femeii.

Ovidiu Pruteanu: Am pierdut în 24 de ore două suflete și am constatat că e pierdută și țara

Cătălin Striblea: Ai așteptat aproape o lună de zile să vorbești public despre asta. De ce?

Ovidiu Pruteanu: „Am așteptat pentru că voiam exact să văd ce pot afla înaintea presei și cu ce o să mă lovesc după decesul Mariei. Să zic așa, m-am trezit. Pentru că am constatat și am pățit să pierd în 24 de ore două suflete și să mai constat că e pierdută și țara în care m-am născut și locuiesc”.

Cătălin Striblea: Ați ajuns în 15 martie la spital. Maria cu dureri. A fost preluată la spital. Cu ce diagnostic inițial?

Ovidiu Pruteanu: „Cu diagnosticul de viroză”.

Cătălin Striblea: Viroză, dar ea se plângea de dureri abdominale la momentul respectiv.

Ovidiu Pruteanu: „Da. În jur de ora 07:45 i-au făcut ecografia și au constatat că sarcina este oprită din evoluție”.

Cătălin Striblea: Ce a urmat după aceea?

Ovidiu Pruteanu:A stat în spital, supravegheată de o asistentă”.

Ovidiu Pruteanu: „În momentul acela am fugit la spital și am căutat-o pe Maria”

Cătălin Striblea: La un moment dat vi s-au cerut pastile, din câte știu. Ați primit un telefon să aduceți medicamente… care nu erau în spital. Mi s-au părut niște medicamente banale, cu tot respectul. Am văzut plângerea dumneavoastră către autoritățile române și erau vitamina C și Controloc medicamentele cerute din spital.

Ovidiu Pruteanu: „Da, m-a sunat Maria la 14.29 să vin urgent-urgent la spital cu acele medicamente. Nu a mai putut săraca să vorbescă mult că i-a luat asistenta telefonul și mi-a zis exact ce medicamente. Din momentul când am primit apelul, un sfert de oră mai târziu eram deja cu ele acolo. Maria nu plângea niciodată”.

Cătălin Striblea: După aceea, medicii v-au spus că urmează o operație, nu? Pentru curățarea sarcinii sau cum a fost?

Ovidiu Pruteanu: „Nu, după o oră mă sună din nou asistenta să-mi spună că a fost transferată de la Maternitate la secția de chirurgie, la secția UPU, terapie intensivă inițial, îmi spusese. În momentul acela am fugit la spital și am căutat-o pe Maria.

Inițial, spuneau că medicul care era de gardă la chirurgie o să-i facă operație laparascopie și, depinde ce găsește în interior, o să cheme și un medic de la maternitate. Inițial nici nu aveu de gând. Și nici nu se pusese problema dacă nu răspunde… la noapte o operăm. La 17:43, la rugămintea Mariei am sunat medicul de gardă să vină că nu mai poate Maria de dureri. Eram lângă ea”.

Cătălin Striblea: Deci l-ai sunat din spital. Adică, din spital ai sunat medicul.

Ovidiu Pruteanu: „Da, da”.

Cătălin Striblea: Au intrat în operație cu ea cam două ore.

Ovidiu Pruteanu:În jurul orei 18:00. Cam în 20 de minute de când am sunat medicul”.

Ovidiu Pruteanu: I-am spus din start medicului de la chirurgie: faceți orice să-i salvați viața Mariei

Cătălin Striblea: Ce ți-au spus la finalizarea operației?

Ovidiu Pruteanu: „Chiar și în timpul procesului de operație, la un moment dat văd că intră medicul de la maternitate care a fost dimineață de gardă și a preluat-o. A venit de acasă. Și îmi cereau acordul să-i scoată uterul și ovarele. Și i-am spus din start medicului de la chirurgie: faceți orice să-i salvați viața Mariei. Și l-am întors înapoi în blocul operator. În jurul orei 20:00 ies amândoi, cel de la chirurgie care a făcut la parascopie și medicul de la maternitate. A încercat să-mi zică. A început să vorbească medicul de la maternitate două-trei cuvinte, dar l-a întrerupt medicul de la chirurgie. Ca să îmi spună că biologia nu e o știință exactă, că nu depinde numai de ei și că Maria e într-o stare gravă. Nu a spus o stare critică, chiar dacă ei știau deja chestia asta. Și medicul de la maternitate mi-a zis că i-a păstrat ovarele și uterul și că poate rămâne în continuare însărcinată”.

Cătălin Striblea: Când ați aflat pe parcursul serii că e într-o stare foarte gravă? Ați mai aflat sau ați aflat a doua zi direct de decesul ei?

Ovidiu Pruteanu: „A doua zi direct de decesul ei”.

Cătălin Striblea: Cum ați aflat de decesul ei?

Ovidiu Pruteanu: „M-au sunat de la spital în jurul orei 07:29. Bineînțeles că nu am dormit toată noaptea. Am stat numai cu telefonul în mână. Iar eu inițial am vorbit cu medicul de la chirurgie să ne auzim în jurul orei 10:00. Dar m-au sunat cei de la ATI să mă anunțe că Maria a murit. Și m-am dus să o văd”.

Ovidiu Pruteanu: Mi-au explicat moartea Mariei în termeni medicali

Cătălin Striblea: V-a explicat cineva în spital ce s-a întâmplat, au stat de vorbă cu dumneavoastră?

Ovidiu Pruteanu: „Da, da. Au avut chiar și răbdarea să mă aștepte să o aduc și pe mama Mariei, fiind o femeie de 80 de ani, care și-a îngropat soțul, unicul băiat și vârful ei l-a adus Maria. Și au folosit termeni medicali. În momentul ală, că eram în starea aia de șoc nu credeam că se poate întâmpla chestia asta. Am dus-o dimineață și a doua zi să o văd moartă acolo. Și să-mi dea doar termeni medicali… Mi-au spus că a avut un stop cardio-respirator în jurul orei 01:00 și al doilea în jurul orei 07:00, când a fost, bineînțeles declarat decesul ei”.

Cătălin Striblea: Și după aceea, chirurgii au venit să vorbească cu dumneavoastră?

Ovidiu Pruteanu: „I-am căutat eu în spital”.

Ovidiu Pruteanu: Din momentul ăla, m-am activat să caut dreptatea

Cătălin Striblea: Și ce v-au spus?

Ovidiu Pruteanu: „Că are o veste proastă. Zic: o știu. Spuneți-mi ce s-a întâmplat. Vreau să văd fișa Mariei. Din momentul ăla, m-am activat să caut dreptatea și nu mi-a dat nicio fișă. Tot așa, explicații medicale. Nu aveam puterea în momentul ăla să caut efectiv pe Google fiecare cuvânt”.

Cătălin Striblea: Îmi dau seama că ăsta-i genul de veste cumplită care te dărâmă să vezi în 24 de ore că îți pierzi iubita, copilul, familia, viitorul. A trecut aproape o lună. Astăzi… ce anume aveți să le reproșați medicilor?

Ovidiu Pruteanu:Au considerat că este un caz… nu este un caz urgent. Chiar așa am primit răspuns din partea conducerii: au temporizat-o, au lăsat-o în dureri și chinuri și au așteptat ca ea să se facă bine”.

Cătălin Striblea: Sunt anchete și plângeri, știu. Ați făcut plângeri la toate autoritățile.

Ovidiu Pruteanu:Da, la toate”.

Ovidiu Pruteanu: „Ministerul Sănătății nu poate interveni în activitatea organismelor prezentate” – asta mi-a răspuns instituția

Cătălin Striblea: Aveți vreun răspund de la vreo autoritate a statului român, într-o fază preliminară, în mod evident?

Ovidiu Pruteanu: „Singurul care a răspuns receptiv, foarte repede, a fost Ministerul Sănătății. După ce le-am atașat plângerea de la Colegiul Medicilor, din nou, îmi indică să depun plângere la Colegiul Medicilor și îmi spune la final că Ministerul Sănătății nu poate interveni în activitatea organismelor prezentate”.

Cătălin Striblea: Dar Direcția de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor au aceste anchete deschise, adică urmează, așteptați răspunsuri?

Ovidiu Pruteanu: „Da. Încă ce am aflat eu chiar dimineață că mi-au cerut ajutorul cei de la DSP. S-au autosesizat și în cazul fătului”.

Ovidiu Pruteanu: Din momentul în care Maria a decedat și am încercat să aflu adevărul… mi se trânteau uși în față

Cătălin Striblea: Ați spus când ați început această intervenție că odată cu familia v-ați pierdut și țara. Asta ce a vrut să însemne?

Ovidiu Pruteanu: „Cum se mișcă… în afara faptului… ok, pe Maria am pierdut-o, nu pot să o mai aduc înapoi, dar, din momentul în care a decedat și am încercat să aflu adevărul, nimic… mi se trânteau uși în față. Inclusiv la Colegiul Medicilor… am făcut plângerea pe 7 pagini cu detalii, conversații descărcate. În zilele alea clar nu mai puteam să dorm, nu mai puteam să mănânc și atunci am început… în locul biroului unde lucra, că lucra de acasă, să scot toate dosarele. Cu buletine medicale, cu ce am găsit. Conversații, WhatsApp. Să văd exact ce s-a întâmplat. Și le-am scris o plângere pe 7 pagini. Inclusiv cu date GPS. După ce le prezint toate faptele… îmi spun cei de la Colegiul Medicilor din Bacău: << Este cea mai detaliată plângere, dar dumneavoastră nu spuneți care medici sunt vinovați>>. În momentul ăla le-am spus: stați puțin, dar eu nu am cum să fac plângere unui medic. Că v-am prezentat toți medicii care au fost acolo, faptele, lucrez în IT. Eu nu pot să arăt cu degetul. Că n-am văzut un medic să ia un cuțit să i-l bage în inimă”.

Ovidiu Pruteanu: „Nu vreau răzbunare, vreau doar să plătească toți cei care au greșit în cazul Mariei și să salvez alte vieți în viitor. Asta înseamnă că mi-am pierdut țara”

Cătălin Striblea: Ce așteptare aveți?

Ovidiu Pruteanu: „Așteptări… repet, clar că nu pot să o aduc pe Maria înapoi. Nu vreau răzbunare, vreau doar să plătească toți cei care au greșit în cazul Mariei și să salvez alte vieți în viitor. Că nu se mai poate. Asta înseamnă că mi-am pierdut țara. Am citit zilele trecute pe paginile de socializare. Toată lumea se plânge. Toată lumea zice că și eu am fost nenorocit de medicul ăla, și mie mi-a murit, dar nimeni nu a făcut nimic. Ei sunt așa din cauza noastră. Noi suntem vinovații numărul 1, nu ei”.

Cătălin Striblea: O să vă pun o întrebare grea, dar ea trebuie pusă. Sunteți convins că au greșit?

Ovidiu Pruteanu: „Da, 100%”.

Cătălin Striblea: O să vă întreb ce îi întreb și pe ascultătorii de astăzi. După ce vi s-a întâmplat și uitându-vă în cursul vieții dumneavoastră de 40 de ani, ca pacient și cetățean român… aveți încredere în medicii la care mergeți?

Ovidiu Pruteanu: „Din sectorul privat, da. Din cel public, nu. Dar nu am avut de ales. Și a trebuit să merg. În cazul urgenței Mariei, e clar că nu ai de ales, ești obligat să mergi în cel public. Știam de probleme, luasem în calcul inclusiv să nu nască în Bacău, erau foarte multe scandaluri pe zona spitalului, luasem în calcul alte orașe. Iași, Brașov. Inclusiv medicul ginecolog care se ocupa, nici măcar nu era din județul ăsta. Era din Roman. Și Maria a ales un medic care i s-a părut uman. Dar nici nu am făcut nimic să schimb ceva, chiar dacă știam că sunt probleme”.

Poziția Spitalului Județean de Urgență Bacău în această situație

„În lumina evenimentelor recente, vă comunicăm cu responsabilitate și transparență, detaliile esențiale ale cazului medical din 15-16.03.2024.

Pacienta în vârstă de 38 de ani cu sarcină de 16 săptămâni s-a prezentat pe data de 15 martie 2024, în jurul orei 6:30, la serviciul de Urgențe în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău.

Pacienta s-a prezentat pentru următoarele motive: febră, mialgii, cefalee, iar cu o zi înainte a prezentat dureri abdominale și vărsături.

Pacienta avea sarcină prin fertilizare in vitro, monitorizată prin cabinet privat de obstetrică-ginecologie, de către o doamnă doctor care ținea legătura și cu Centrul Universitar unde a avut loc fertilizarea in vitro.

Ultimul consult la doamna doctor din privat a fost cu 48 de ore înainte de a se prezenta la cabinetul de Urgențe din Maternitate, când starea fătului era normală.

La prezentarea în Maternitate, pacienta a fost examinată clinic și ecografic de către medicul de gardă și s-a stabilit “sarcină săptămâna 16 oprită în evoluție”. Pacienta a rămas internată pentru supraveghere și intervenție adecvată.

Pentru a clarifica starea de febră/a găsi cauza sindromului febril, medicul ginecolog a solicitat consult de Terapie Intensivă Maternitate. Pacienta a fost examinată de medicul din ATI, s-a stabilit o conduită medicală, iar după 2-3 ore, starea pacientei s-a modificat.

Pacienta a prezentat dureri accentuate în etajul superior abdominal. S-a constituit echipa medicală formată din doi medici ginecologi și un medic ATI. Au examinat din nou pacienta și s-a considerat necesar examen de chirurgie generală. A fost accesat telefonic medicul de gardă de la Chirurgie Generală care a recomandat un set de analize și investigații imagistice, respectiv o radiografie toracică și s-a exclus cauza pulmonară a sindromului febril, precum și o ecografie abdominală prin care s-a evidențiat o cantitate nu prea mare de lichid pericolecistic (în jurul colecistului).

Această situație, coroborată cu starea pacientei de durere în etajul superior abdominal, a impus laparoscopie diagnostică. Echipa operatorie a fost completată și de medicul ginecolog care a consultat pacienta dimineață, medic care a cerut telefonic consultație cu Profesor Universitar din Centrul Universitar Iași, pentru a stabili ce este mai bine pentru pacientă.

În timpul laparoscopiei, s-a întâmplat avortul spontan al fătului oprit în evoluție și nu a mai fost necesară intervenția chirurgicală în sfera ginecologică. Pacienta a rămas internată pe ATI din Blocul Medico-Chirurgical. Evoluția în dinamică a parametrilor biologici anunța o stare de agravare a pacientei. Pacientei i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul şi bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

Scorul ATI indicând o stare de agravare fulminantă, s-a administrat medicația și perfuzia de reechilibrare hidroelectrolitică adecvată. În jurul orei 2, s-a instalat un stop cardio-respirator care a răspuns la manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. S-a continuat medicația și susținerea funcțiilor vitale. În jurul orei 6:30-7 dimineața, s-a instalat cel de-al doilea stop cardio-respirator care nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa medicală, s-a declarat decesul pacientei.

În prezent este o anchetă penală desfăşurată de Poliţia Bacău. Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului. S-au recoltat probe care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a determinat această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie.

Fiecare viață este prețioasă și pierderea unei ființe dragi este o durere inimaginabilă. Ne exprimăm sincerele regrete și compasiunea față de familia îndurerată și cei dragi ai pacientei”, se arată în comunicatul transmis de Spitalul Județean de Urgență Bacău.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: O femeie însărcinată a murit la 24 de ore de la internarea în Maternitatea Bacău. Soțul: „Spunea că o doare abdomenul. 3 medici au spus că are o cădere psihică” | AUDIO