Fiecare țară are propria gastronomie, iar în fiecare fel de mâncare se folosesc o varietate de ingrediente. Totuși, există câteva alimente care sunt folosite în multe regiuni și feluri de mâncare. Faimoasele mâncăruri italiene pizza, paste și lasagna sunt imposibil de realizat fără gălbenușul unui ou. Lista poate continua la nesfârșit, oul și laptele fiind nelipsite.
În acest articol vei afla mai multe despre aceste două alimente și beneficiile lor, dar și despre câteva rețete populare în care sunt folosite.
Aspecte generale
- Oul
Există mai multe tipuri de ouă care se folosesc în gastronomie, însă, în acest articol vom vorbi despre oul de găină. Oul de găină este un aliment foarte nutritiv și plin de vitamine. Un ou fiert conține:
- vitamina A
- Folat
- vitamina B5, vitamina B12, vitamina B2
- Fosfor
- Seleniu
De asemenea, un ou este și foarte consistent deoarece are o valoare energetică cuprinsă între 70 și 90 de calorii, din care aproximativ 6 g proteine. Este o parte importantă a micului dejun. Totodată, oul este foarte sățios. Acest aspect este de ajutor pentru diete sau momentele în care vrei să slăbești. Dacă înlocuiești carbohidrații de la micul dejun cu oul, vei avea nevoie de o cantitate mai mică de mâncare.
În anumite situații, consumul ouălor reprezintă un plus pentru sănătatea ta. De exemplu, consumul unui aport alimentar mai mare de un ou, în timpul sarcinii, a fost asociat cu scăderea riscului de hipertensiune arterială și diabet zaharat.
Deși au nivel ridicat de colesterol, ouăle nu au un impact asupra creșterii nivelului de colesterol la toți oamenii. Pentru o mare parte din oameni, ouăle sunt un aliment inofensiv, totuși pentru persoanele hiper respondente, acestea pot fi un pericol pentru nivelul colesterolului din sânge.
Ouăle se pot găti în mai multe feluri:
- fierte sau poșate
- ou ochi sau omletă bătută
Cele mai sănătoase opțiuni sunt oul fiert sau poșat, deoarece în urma procesului de prăjire, conținutul de grăsimi al ouălor crește cu aproximativ 50%.
De asemenea, este foarte important de știut că ouăle se depozitează în frigider și sunt considerate “proaspete” până la 28 de zile.
- Laptele
Consumul de lapte este cunoscut pentru beneficiul său cu privire la sănătatea oaselor. Laptele contine calciu, fosfor, magneziu și proteine, elemente esențiale pentru o creștere sănătoasă a oaselor. Un consum regulat de lapte sau produse lactate de-a lungul vieții garantează o sănătate crescută a oaselor și previne bolile de oase. De asemenea, laptele joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea unor dinți sănătoși. Cazeina este o proteină prezentă într-o mare cantitate și are un efect protector pentru smalțul dinților.
Consumul laptelui sau produselor lactate este foarte important, în special la o vârstă fragedă. Proteinele de înaltă calitate ajută la construirea și repararea țesuturilor din organism. Totodată, proteinele respective conțin aminoacizi esențiali pentru corp. O altă opțiune bogată în calorii este substanța care rămâne în urma producerii untului, anume lapte batut.
Laptele conține o gamă variată de vitamine și minerale importante:
- vitamina D
- vitamina B12
- vitamina A
- calciu, fosfor, potasiu și zinc
Laptele este clasificat în funcție de tipul de proveniență. Există două mari categorii ale laptelui cu proveniență animală:
- Laptele de vacă
– este cel mai popular tip de lapte
– asigură proteine esențiale și vitamine
– există și versiuni fără lactoză pentru persoanele intolerante
– laptele de vacă este bogat în grăsimi și calorii, așadar persoanele care se preocupă de sănătatea lor îl vor consuma în cantități moderate
- Laptele de capră
– este mai ușor de digerat decât laptele de vacă și are mai multe proteine
– există un risc mai mic de a dezvolta o alergie la acesta
– nivelul colesterolului va scădea în momentul în care schimbi consumul laptelui de vacă cu cel de capră
– are mai multe calorii decât cel de vacă
Rețete cu ou și/sau lapte
- Clătite
Amestecați ouăle cu laptele, apoi adăugați făină și sare. Toate aceste ingrediente trebuie omogenizate într-un bol. Încinge o tigaie antiaderentă și toarnă o lingură de aluat pentru fiecare clătită. Lasă aluatul să se gătească pe ambele părți până devine auriu. Alături de produsul final poți adăuga fructe de pădure, sirop de arțar sau alte dulciuri.
- Ou benedict
Se fierbe oul timp de aproximativ 4-5 minute pentru a obține un gălbenuș moale. Trebuie să prăjești felii de pâine toast într-o tigaie, cu puțin unt. Așează o felie de șuncă pe fiecare felie, peste șuncă pune oul, iar peste ou, sos hollandaise.
- Cartofi gratinați
Se taie cartofii în felii foarte subțiri și se pun într-o tavă unsă cu unt. Într-o cratiță se încinge laptele și se adaugă sare și piper. Trebuie să torni amestecul peste cartofi și să presari brânză rasă deasupra. Compoziția se coace la cuptor până când cartofii devin moi.
Importanța laptelui și a ouălor nu poate fi contestată. Totuși, acestea au și dezavantaje. Consumă-le responsabil.