Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care va modifica măsurile de compensare a prețurilor energiei. Pe lângă faptul că toate companiile din domeniu ar urma să fie supra-impozitate, premierul a lansat și ideea că, în funcție de presiunea pe bugetul statului, ar putea beneficia de compensare mai puțini români. Mai exact cei care au consum mare de energie vor trebui să plătească prețul întreg.
UPDATE 18:13. Nicolae Ciucă: 98% dintre gospodării vor beneficia de această plafonare și compensare la energie
„Prin modificările pe care le vom aduce Ordonanței de Guvern Nr. 27 nu facem altceva decât să consolidăm și să extindem măsurile de protecție a populației și economiei de creșterile la prețul energiei și gazelor naturale.
Odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, începând cu această zi, am extins și perioada de valabilitate a acestei Ordonanțe – practic, am prelungit cu un an și va fi valabilă până la data de 31 august 2023.
Am avut în vedere să asigurăm protejarea populației și a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că astfel vor fi ferite de creșterile prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens și de asemenea am luat masuri pentru a ne asigura ca piața internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale și avem funcționale toate sursele de producere a energiei electrice astfel încât să putem trece cu bine iarna 2022 – 2023.
Prin măsurile luate azi vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale. Totodată, suntem pregătiți ca în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre și să integrăm deciziile luate la nivelul Comisiei Europene”, a spus premierul României – Nicolae Ciucă – joi, 1 septembrie 2022.
UPDATE 16:37. Guvernul a aprobat OUG-ul privind modificarea măsurilor de compensare
Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care va modifica măsurile de compensare a prețurilor energiei.
Știre inițială
Nicolae Ciucă anunță că e posibil să scadă limita de consum în funcție de care se acordă compensările pentru populație
Șeful guvernului și președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat ieri că liberalii susţin plafonarea preţului la energie, precum şi supraimpozitarea pe întreg lanţul, „inclusiv traderii şi jucătorii din piaţa energiei”.
Astfel, statul ar urma să facă rost de bani pentru a acoperi diferența dintre prețul pieței și cel plafonat.
Pe de altă parte premierul a spus și că e posibil să scadă limita de consum în funcție de care se acordă compensările pentru populație.
Persoanele care consumă peste 255 de kilowați pe lună vor plăti prețul întreg și nu mai beneficiază de compensare
„Este foarte posibil ca în funcție de impactul bugetar să avem în vedere o diminuare cu cel puțin 15% a pragului maxim de consum până la care se poate face compensarea”, a spus Nicolae Ciucă.
Concret, cine consumă mai mult de 255 de kilowați lunar va plăti prețul întreg pentru energie electrică pentru că nu va mai beneficia de compensare de la stat.
USR a cerut în repetate rânduri reducerea TVA pentru energie pentru scăderea facturilor și a depus și un proiect de lege în aceste sens.
„Avem propunerea de TVA la energie redus imediat la 5%, care scade facturile și statul nu se îndatorează ca să plătească copiii noștri dezechilibrele de azi”, a spus Cătălin Drulă.
Soluția scăderii taxelor a fost aplicată de alte state europene
Spania tocmai a anunțat că de la 1 octombrie va reduce TVA la gazele naturale de la 21% la 5%. În plus, autoritățile de la Madrid au redus de două ori TVA la electricitate în ultimul an.
Şi Germania a anunţat luna trecută că reduce temporar TVA la gazele naturale, de la 19% la 7%, pentru a încerca să atenueze povara asupra gospodăriilor şi companiilor.
La nivel european între timp continuă discuțiile privind plafonarea prețurilor la energie în Uniune.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte propunerile în acest sens peste două săptămâni, a anunțat executivul comunitar.
Sursa foto: Shutterstock