Peste o săptămână, va începe etapa a doua de vaccinare a populației împotriva COVID-19. După personalul sanitar, primii vaccinați, după 15 ianuarie, vor fi persoanele care locuiesc în centre sociale.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medicul colonel Valeriu Gheorghiță, spune, la Europa FM, că beneficiarii din aceste centre vor fi vaccinați de echipe mobile:
„După jumătatea lunii ianuarie începem vaccinarea personalului și persoanelor din centrele medico-sociale și rezidențiale.”
Apoi, ar putea fi vaccinați lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale: cei care lucrează la centrale electrice, uzine de apă, polițiști, militari, magistrați, dar și președintele, premierul și alți demnitari.
Înainte ca toți acești angajați să fie vaccinați, la finalul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, ar trebui să înceapă administrarea vaccinului și pacienților cu boli cronice.
Medicii de familie sunt responsabili de înscrierea acestora în platforma informatică.
Vicepreședintele Societății Naționale de Medicilor de Familie, Gindrovel Dumitra, spune, la Europa FM, că la colegii săi, informațiile lămuritoare de la centru sunt prea puține acum:
Însă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-9, medicul colonel Valeriu Gheorghiță, asigură, că săptămâna viitoare, Guvernul va da o ordonanță de urgență care va lămuri ce și cum trebuie să facă medicii de familie:
Vicepreședintele Societății Naționale de Medicilor de Familie, Gindrovel Dumitra, atrage atenția că mulți medici nu vor avea timp fizic și pentru programarea bolnavilor la vaccinare și pentru consultațiile obișnuite.
Cel mai bine ar fi ca, încă de acum, să angajeze specialiști: