Regizat de Alexander Nanau, documentarul colectiv a fost selectat pe lista scurtă a producţiilor cinematografice propuse pentru o nominalizare la premiile Oscar, la categoriile “cel mai bun documentar” şi “cel mai bun lungmetraj internaţional”.
România s-a mai aflat o singură dată pe o astfel de listă scurtă în anul 2013, cu lungmetrajul După dealuri, regizat de Cristian Mungiu. Atunci, filmul a fost selectat pe o listă scurtă de lungmetraje propuse spre nominalizare la categoria ‘cel mai bun film străin’, dar nu s-a regăsit printre cele cinci filme nominalizate în final.
Coproducţie România-Luxemburg, regizat de Alexander Nanau, colectiv prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.
În decembrie 2020, colectiv a câștigat Premiul Academiei Europene de Film la categoria “cel mai bun film documentar“.
De asemenea, o coproducţie cu participare românească, filmul Quo Vadis, Aida?, regizat de Jasmila Zbanic, se află pe lista scurtă a filmelor propuse spre nominalizare la categoria “cel mai bun lungmetraj internaţional” a Oscarurilor.
Procedura de votare va continua în perioada 5-9 martie pentru alegerea finală a nominalizărilor oficiale, care vor fi anunţate pe 15 martie.
Gala premiilor Oscar este programată la 25 aprilie.
Revista Rolling Stone a desemnat producția românească realizată după tragedia din clubul bucureștean Colectiv drept cel mai bun film al anului 2020.
La apariția documentarului, regizorul Alexander Nanau a fost declarat om de milioane la Europa FM.
Într-un interviu acordat Europa FM, regizorul Alexander Nanau a vorbit despre cum a luat naștere acest documentar.