Confidenţialitate

Organizațiile civice #Rezist îi cer o întâlnire lui Mihai Tudose (AUDIO)

Organizațiile civice active în protestele de stradă din ultimul an îi cer premierului Mihai Tudose o întâlnire pentru a discuta despre poziționarea sa în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Cele 43 de organizații semnatare printre care se numără Grupul pentru Dialog Social, Inițiativa România, Centrul Român pentru Politici Europene, Alianța Națională a Organizațiior Studențești din România, dar și Corupția Ucide propun ca întâlnirea să aibă loc până la finalul anului, în perioada 27-30 decembrie.

Dorim să  purtăm o discuție instituțională, așezată, calmă și rațională, fără stridențele inerente poziționărilor politice sau civice din acest ultim an. Considerăm că interesul pentru viitorul României, valorile democratice și statul de drept, libertatea și bunăstarea concetățenilor noștri trebuie să primeze, iar dialogul este singura soluție pentru prezervarea și consolidarea democrației”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă prim-ministrului.

Argumentul lor este acela că „fracturarea dialogului dintre legiuitor și instituțiile independente ale statului, dintre legiuitor și instituțiile europene, dintre legiuitor și partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO pune într-un pericol major și iminent separația puterilor în stat, respectiv rolul și credibilitatea noastră în lume”. 

Potrivit lui Mihai Polițeanu, președinte al Inițiativei România, premierul Mihai Tudose are posibilitatea de a amîna intrarea în vigoare a celor trei legi ale justiției printr-o ordonanță de urgență.

Plecăm de la premisa că este imposibil să nu mai existe și actori raționali în PSD“, a spus Mihai Polițeanu la Europa FM.

“Avînd în vedere scrisoarea primită de la Consiliul Europei prin care se cere sesizarea Comisiei de la Veneția (asupra legilor justiției, n.r.), ne-am gîndit că persoana care poate interveni ar putea fi chiar prim-ministrul Guvernului României (…). Credem că anul acesta se poate începe cel puțin un dialog cu Guvernul României“, a adăugat domnul Polițeanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De aceeași părere este Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

De altfel, ANOSR a anunțat de curînd că se alătură protestelor de stradă față de modificarea legilor justiției și a Codurilor Penale.

Într-un comunicat al organizației se spune că “orice formă de protest va contribui la vocea comună pentru un viitor mai bun și un sistem judiciar echitabil“.

Totuși, nu este tîrzie această solidarizare, de vreme ce manifestațiile de stradă cu participare semnificativă din 2017 par să fi încetat?

Marius Deaconu, președintele ANOSR, e de părere că nu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.