Confidenţialitate

Organizația Mondială a Sănătății: Sfaturi și mituri privind epidemia de coronavirus | VIDEO

Numărul cazurilor de coronavirus (Covid-19) a crescut puternic în ultima săptămână, în special în Europa. Italia este în acest moment țara cea mai afectată de pe continent, numărul cazurilor de infecții confirmate sărind la peste 150, în doar trei zile.

În condițiile în care cetăţenii români reprezintă cea mai numeroasă comunitate străină din Italia, cu peste un milion de rezidenţi,Europa FM a demarat o campanie de informare corectă a populației, folosind cele mai recente date și sfaturi oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Virusul se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii eliminate prin tuse sau  strănut, şi prin atingerea suprafeţelor contaminate. Încă nu se știe cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe, însă poate fi eliminat cu simpli dezinfectanţi.

Cum puteți reduce riscul infectării?

1. Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool;

2. Acoperiţi-vă gura şi nasul cu un șervețel de unică folosință când tușiți sau strănutați. Dacă nu aveți unul la îndemână, acoperiţi-vă gura şi nasul cu brațul, nu cu mâinile (palma).

3. Evitaţi contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă. Evitaţi aglomeraţiile (spectacole, concerte, manifestări sportive). Dacă nu vă simțiți bine, stați acasă, nu mergeţi în colectivitate (școală, serviciu);

4. Adresați-vă medicului dacă aveţi febră, tuşiți sau respiraţi greu. De asemenea, informați autoritățile dacă ați călătorit într-o zonă din China sau Italia, unde s-a raportat Covid-19, sau dacă ați fost în contact strâns cu cineva care a călătorit în aceste țări și are simptome respiratorii;

5. Evitați consumul de carne crudă sau gătită insuficient, „în sânge”.

Mituri legate de coronavirus:

1. Termo-scannerele pot detecta persoanele infectate cu coronavirus

Scannerele pot detecta DOAR persoanele cu febră, dar nu pot detecta orice persoană care are virusul. Durează între 2-10 zile ca infectarea să se manifeste cu febră.

2. Pachetele sau scrisorile primite din China pot fi purtătoare de coronavirus

Sunteți în siguranță dacă primiți pachete din China! Coronavirusurile, în general, nu pot supraviețui mult timp în afara unui organism viu.

3. Vaccinul împotriva pneumoniei poate combate coronavirusul

Virusul  Covid-19 este unul nou și diferit, de aceea cercetătorii trebuie să dezvolte un vaccin doar pentru combaterea acestuia. Niciun vaccin dintre cele existente deja nu poate vindeca sau preveni apariția noului coronavirus.

4. Usturoiul poate combate coronavirusul

Usturoiul este într-adevăr un aliment sănătos, dar nu există o dovadă că acesta poate proteja în vreun fel împotriva coronavirusului.

5. Antibioticul poate combate coronavirusul

Antibioticul nu poate acționa împotriva virusurilor, ci DOAR împotriva bacteriilor. Există posibilitatea ca în cazul unei infecții cu coronavirus să vi se administreze antibiotic, însă doar pentru a evita o infecție cu alte bacterii periculoase. Până la această dată, nu există un medicament sau vaccin care să poată vindeca sau preveni infecția cu coronavirus.

6. Animalele de companie transmit coronavirusul

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Răspândirea Coronavirus (Covid-19):