Îmbătrânirea este un proces continuu, vizibil atât la exteriorul corpului, cât și la interior. În contextul unui stil de viață nesănătos, sunt din ce în ce mai multe studii și dovezi care susțin că organele noastre au o vârstă mai înaintată decât cea din buletin. Iar aceste modificări sunt mai ales vizibile la nivelul inimii și vaselor creierului, crescând riscul pentru infarct miocardic și atac vascular cerebral la vârste din ce în ce mai tinere.
O persoană cu vârsta de 50 de ani, fumătoare, care suferă de hipertensiune arterială pe care nu o controlează conform sfatului medicului, ar putea avea o inimă cu vârsta 75 de ani. De asemenea, o persoană de 40 de ani care suferă de diabet și hipertensiune arterială și care nu urmează un regim alimentar corespunzător, poate avea o inimă tot cu vârsta de 75 de ani.
Cum putem evita îmbătrânirea precoce a organelor noastre?
Niciodată nu este prea târziu să respectăm recomandările medicului și să luăm la timp medicamentele care controlează tensiunea arterială, glicemia sau nivelul colesterolului. O greutate corporală corespunzătoare înălțimii, precum și activitățile fizice periodice, asigură tinerețea inimii, a vaselor de sânge, a creierului, ficatului și a altor organe.
Nu putem preveni total îmbătrânirea, dar o putem încetini și ne putem bucura sănătoși de mulți ani și putem evita dificultățile care apar în urma bolilor cardiovasculare și cerebrale. Nu uitați, că de cele mai multe ori, este vorba doar despre voința noastră.
FOTO: Shutterstock