Actul normativ aduce schimbări importante în domeniul cheltuielilor publice. Principalele prevederi sunt legate de salarii, angajări și restructurări, iar vizați sunt peste 1,3 milioane de angajați la stat.
Potrivit ordonanţei, reorganizarea instituţiilor publice a fost amânată până la mijlocul anului 2024.
De la 1 ianuarie 2024 salariile bugetarilor cresc cu 5% față de decembrie 2023.
Salariile de bază ale angajaților din învăţământ se majorează, în medie, cu 20% anul viitor, în două tranşe: la 1 ianuarie și la 1 iunie, dar ordonanța nu specifică procentele acestor majorări.
Sporurile, indemnizaţiilor, compensaţiile și primele se mențin în 2024 la nivelul din decembrie 2023.
Orele suplimentare efectuate se vor compensa numai cu timp liber; excepție fac angajații din instituțiile militarizate, pentru care baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda sau salariul de bază.
Cine deține un titlu titlul ştiinţific de doctor primește o indemnizaţie în valoare de 50% din nivelul salariului de bază minim brut.
Se suspenda consursurile sau examenele pentru ocuparea posturilor vacante din instituţiile publice; excepțiile vor trebui temeinic justificate, se arată în textul ordonanței.
În 2024 se mențin alocaţiile pentru hrană, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.
Indemnizaţia lunara de merit se vă menţine anul viitor la nivelul de acum, de 6.240 de lei.
Biletele de valoare nu vor mai fi acordate în 2024, cu excepţia tichetelor de creşă, iar premii se vor putea acorda doar sportivilor, elevilor și studenților cu performanţe deosebite la concursuri naționale și internaționale.
Sursa Foto: Facebook Guvernul României
Citiți și: Ungaria avertizează public Bulgaria că îi va bloca aderarea la Schengen dacă nu abrogă taxa pe tranzitul gazului rusesc | AUDIO