Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, că municipiul Suceava şi cele opt comune limitrofe ies de sub carantină, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei Militare nr. 12.
Acestea au fost plasate sub carantină pe data de 30 martie, prin Ordonanța Militară nr. 6.
Miercuri, în județul Suceava mai erau 620 de cazuri de COVID-19.
Tot săptămâna aceasta, prin Ordonanța militară 11, a fost ridicată carantina în orașul ialomițean Țăndărei, instituită la 4 aprilie, după o avalanșă de infecții confirmate.
Principalele declarații ale ministrului Marcel Vela:
Vă prezint Ordonanța Militară nr. 12. Se ridică măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din Adâncata, Salcia, Ipoteşti, Bosangi, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei.
Mulțumesc sucevenilor pentru dăruirea lor din această perioadă. Sunteți eroii noștri, sunteți învingători și vă mulțumesc, dar mulțumesc și autorităților, medicilor și instituțiilor implicate.
Ordonanțele militare nu au făcut altceva decât să consolideze acest zid împotriva inamicului invizibil. Am realizat că suntem mai puternici împreună.
Să tratăm fiecare zi cu responsabilitate, să ne gândim la sănătatea noastră și a apropiaților. Am găsit puterea de a ne aduna și a fi responsabili.
Cu toții ne-am adaptat constant. De multe ori nu am avut o schiță în această luptă, pentru că nu am mai trecut printr-un așa război.
Parlamentul a aprobat, miercuri, legea care instituie starea de alertă.
Spre deosebire de starea de urgență, pe perioada stării de alertă nu vor mai fi închise mall-urile mai mici de 15.000 de metri pătrați, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare.
De asemenea, autoritățile vor putea face achiziții prin încredințare directă, fără licitație, și vor putea interzice mitingurile, demonstrațiile, concertele sau a alte tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și întrunirile de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.
Vor putea fi luate măsuri privind restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în anumite locuri, ieșirea sau intrarea din sau în anumite zone, restrângerea sau interzicerea transporturilor, închiderea frontierei, limitarea sau suspendarea unor activități economice.
Nu în ultimul rând, poate fi luată măsura evacuării temporare a persoanelor și bunurilor din zona afectată sau posibil a fi afectată.
În ceea ce privește bilanțul îmbolnăvirilor, Grupul de Comunicare Strategică a raportat, miercuri, alte 224 de infecții cu noul coronavirus.
Bilanțul provizoriu urcă la 16.002 de infecții
Numărul deceselor a ajuns la 1.036.
La ATI, în acest moment, sunt internați 228 de pacienți.
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.961 au fost declarate vindecate și externate.