Renate Weber a trecut în sesizare faptul că ordonanța ar încălca dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la asistență medicală în unitățile sanitare de stat.
Este ordonanța care prevede că pacienții cu boli cronice, dar și cei care reprezintă urgențe medicale, vor putea fi tratați și în spitalele private, pe banii statului.
Avocatul Poporului estimează că mare parte din finanțarea de la bugetul de stat va fi transferată către unități medicale private și efectul ar putea fi – pe termen mediu și lung – sărăcirea accentuată a spitalelor publice.
Avocatul Poporului mai observă faptul că nu există un sistem concurențial corect între public și privat.
Este dat și un exemplu: sectorul comercial cumpără materiale sanitare și medicamente după reguli proprii, pe când sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, în conformitate cu legislația achizițiilor publice.
O altă critică majoră este că – deși se liberalizează sistemul medical de urgență – așadar se acordă finanțare publică pentru tratarea urgențelor în sistemul privat – era necesară o dezbatere extrem de largă la care să ia parte toți cei interesați.
De asemenea, banii de la stat acordați către un număr nedefinit de unități sanitare de urgență ar putea avea ca rezultat închiderea unităților sanitare publice de urgență – se arată în sesizare, în care e notată posibila concecință: statul nu-și va mai respecta obligația de a asigura întregul pachet de asistență medicală în unitățile sale.
Avocatul Poporului amintește că Legea fundamentală a țării interzice adoptarea ordonanțelor de urgență care drepturi și libertăți cetățenești.
Faptul că pentru ordonanță nu s-a cerut un avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, pas obligatoriu când se reglementează asistența medicală de urgență, face ca întregul act să devină neconstituțional – mai arată Avocatul Poporului.