Curtea Constituțională (CCR) a declarat neconstituțională OUG prin care au fost majorate amenzile pentru încălcarea Ordonanțelor Militare.
Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului. Acum, amenzile vor putea fi anulate, însă numai după contestarea în instanță.
Potrivit Ordonanței Militare intrate în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au fost majorate, fiind cuprinse între 2.000 lei – 20.000 lei, faţă de minim 100 – 5.000 de lei, cât erau înainte.
Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.
În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.
Renate Weber a mai argumentat că actul normativ modifică raporturi de serviciu, ceea ce implică obligativitatea consultării Consiliului Economic şi Social, pentru emiterea avizului, lucru care nu s-a întâmplat.
Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Națiuonal al Polițiștilor, a declarat la Europa FM că, probabil, de-acum încolo, polițiștii vor da avertismente și nu amenzi:
“Eu mă aștept și cred că șefii o să recomande să aplice doar avertismente în ceea ce privește acele ordonanțe militare. O să producă efecte sigur după ce va fi publicată această decizie. N-are sens să intrăm în contradidcție cu cetățenii pe această temă”.
Ministrul de Interne a anunţat că 300.000 de oameni au fost amendaţi pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie, suma totală a sancțiunilor fiind de 120 de milioane de euro care vor fi folosiți, potrivit acestuia, în sistemul medical.