Confidenţialitate

Ordonanța 14, aprobată de comisia juridică a Camerei Deputaților. Marți, vot final, în plen

Ordonanța 14 a fost aprobată de comisia jurdică a Camerei Deputaților, cu unanimitate de voturi.

Documentul care abrogă modificările aduse de guvern codului penal și codului de procedură penală urmează să primească marți votul final în ședința de plen a Camerei.

Tot marți, la Camera Deputaților ar urma să ajungă și proiectul de respingere a ordonanței 13.

Era de ajuns simpla abrogare a ordonanței 13 – consideră președintele comisiei juridice din camera Deputaților, Eugen Nicolicea. El a atras atenția că pot fi persoane care vor contesta la Curtea Constituțională acest proiect de lege.

”Cei care insistă ca o OUG abrogată să poată să fie respinsă printr-o lege, adică să aibă două date de încetare, îşi asumă responsabilitatea pentru efectele care vor fi produse. Premierul Grindeanu a vorbit de două soluţii – prorogare de termen şi abrogare. Prorogarea dacă o făceai pe patru ani, să ieşi din mandatul acesta, nu aveam niciun fel de problemă. Dar, pentru a nu discuta discuţii, a cedat şi a acceptat punctul de vedere al preşedintelui, şi anume să fie dată OUG de abrogare”, a afirmat Eugen Nicolicea, la finalul şedinţei Comisiei juridice în care Legea de aprobare a OUG 14 a fost adoptată.

Preşedintele Comisiei juridice a atras atenţia că există posibilitatea ca legea de respingere a OUG 13 să fie declarată neconstituţională.

“Am acceptat ceea ce a spus opoziţia, dar să ţineţi minte, dacă va exista un efect negativ, le aparţine în totalitate.  Din partea PSD nu va exista nicun fel de contestaţie, dar cum a fost atacată OUG 14, persoanele respective credeţi că nu pot să atace în continuare?”, a menționat Eugen Nicolicea.

Ordonanța 13 prevedea dezincriminarea neglijenței în serviciu. De asemenea, abuzul în serviciu nu mai era considerat infracțiune dacă prejudiciul era mai mic de 200.000 de lei.

În urma protestelor populației, guvernul a decis să abroge aceste prevederi, printr-o nouă ordonanță, cu numărul 14. Opoziția a insistat ca Parlamentul să voteze această ordonanță 14 și să respingă totodată, printr-un proiect de lege, și ordonanța 13.