Ordinul privind testarea obligatorie, periodică, din bani proprii, la SARS COV-2, a angajaților din Sănătate care refuză vaccinarea întârzie, în ciuda debutului valului 4 al epidemiei.
A apărut un nou motiv de amânare: Obligația ar putea fi impusă salariaților în această situație din toate domeniile, pentru ca regula să nu fie eventual declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, pentru discriminare, au precizat pentru Europa FM surse guvernamentale.
Dacă Guvernul va decide să impună obligativitatea testării din bani proprii pentru toți cei care refuză imunizarea gratuită, atunci va fi nevoie de o lege și nu un ordin de ministru, au explicat surse guvernamentale pentru Europa FM.
Astfel, ministrul Sănătății nu va mai da ordinul privind impunerea testării pentru cei din Sănătate, așteptând eventuala normă națională.
Președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, spune că angajații din Sănătate nu acceptă nici o măsură obligatorie, deși sunt conștienți că valul patru al pandemiei este mai periculos decât precedentele.
Federația Sanitas a realizat și un sondaj pe care tocmai l-a publicat pentru a vedea câți angajați din Sănătate s-au imunizat impotriva COVID 19.
”În medie, 55-60%, cei care au făcut până acum vaccinul. Modalitățile pe care le vom găsi cu colegii în timpul unui Consiliu Național și al unei școli de vară pe care o vom derula în luna august, cum să-i îndrumăm, ce să le spunem”.
60,14% dintre angajații în Sănătate sunt fie vaccinați, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni și au anticorpii necesari, astfel că decizia individuală de vaccinare – în cazul lor – poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol. Tot în această valoare procentuală a fost inclusă și categoria celor care au contraindicații medicale la vaccinare, dar numărul persoanelor înregistrate la această secțiune este foarte mic (sub 0,01%). Datele sunt valabile atât pentru personalul medical, cât și pentru personalul TESA și administrativ.
39,86% dintre cei angajați în spitalele publice au decis să amâne, cel puțin deocamdată, vaccinarea.
Evaluarea este realizată de Federația SANITAS pe baza datelor statistice colectate din spitalele publice din România. Eșantionul reprezentativ cuprinde atât instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, cât și pe cele care funcționează în rețele de instituții publice de sănătate aflate în subordinea altor ministere și autorități publice centrale (Transporturi, Justiție, MAI, SRI, Academia Română etc.). La acestea se adaugă datele primite de la DSP-uri, Servicii Județene de Ambulanță și Centre de Transfuzie Sanguină din întreaga țară.
Datele sunt valabile la nivelul lunii iulie 2021.
Președintele Federației Sanitas spune că și în spitale există efectul de turmă. E de ajuns ca un șef să refuze vaccinarea și decizia se generalizează:
”Dacă un medic de secție nu se vaccinează, toți asistenții din secție nu se vaccinează, asta e modalitatea de gândire. Refuză din motive inclusiv religioase, unii din motive tehnice, pentru că citesc toate prostiile, asta nu înseamnă că sunt obligți să se vaccineze”.
Guvernul trebuie să anunțe noi măsuri pentru încurajarea vaccinării,
Anca Grădinaru