Confidenţialitate

Orban: Nu înțeleg mesajele celor din Piața Victoriei | AUDIO

Premierul a anunțat, duminică, după o întrunire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, că guvernul se va reuni în ședință specială, luni dimineața, pentru adoptarea procedurilor necesare instituirii stării de alertă.

“Am luat decizia de convoca Comitetul Naţional pentru Situtaţii de Urgenţă (luni – n.r.) la 7.30 dimineaţa şi de a convoca şedinţa de Guvern la ora 8.00. Şedinţa CNSU şi şedinţa de Guvern sunt necesare pentru a derula toate procedurile stabilite în Legea 55 pentru instituirea procedurii stării de alertă în baza legii”, a anunţat Orban, duminică seară, la finalul unei şedinţe de lucru organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

“Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern, rămânem în starea de alertă în care avem toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii”, a spus Ludovic Orban. Șeful executivului a adăugat că toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii.

“Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile… Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate instrumentele legale pentru a ne asigura de respectarea legii”, a atras atenția premierul.

Întrebat dacă vor fi introduse noi restricţii, Ludovic Orban a spus: “În articolul 8 din lege, există posibilitatea menţinerii teraselor închise şi le vom ţine închise”.

Premierul a anunțat, totodată, că dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului la graniță.

“Am avut o analiză cu reprezentanţii Ministerului de Interne, DSU şi cu toate celelalte entităţi implicate şi am dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului la graniţe. Faţă de ritmul normal de intrări în ţară, care era un ritm de aproxmativ 3.000 de persoane, pur şi simplu a fost un val de veniri în ţară. Acest val, cel mai probabil a fost determinat de decizia CNSU de a păstra carantina instituţionalizată numai la cerere şi instituirea obligativităţii izolării la domiciliu a celor care vin din străinătate. Şi pur si simplu a fost un val… Am dispus toate măsurile care se impun: direcţionarea fluxurilor de pasageri către toate intrările în ţară, creşterea numărului de posturi la care se operează practic datele la intrarea în ţară, asigurarea măsurilor care sunt necesare pentru a păstra distanţa fizică în aşteptarea care, vrei, nu vrei, va exista în continuare dacă se menţine acest flux uman, deschiderea, repet, a tuturor punctelor de trecere şi a celor care erau dedicate numai pentru transportul de marfă şi pentru intrarea în ţară a celor care vin cu transport de persoane. De asemenea, trebuie să ştiţi că un foarte mare număr de persoane, peste 1.200 de persoane, pur şi simplu au venit pietoni, cel mai probabil nu au utilizat mijloace de transport personale sau care să-i aducă până la graniţă, au utilizat alte mijloace de transport, probabil pe teritoriul Ungariei au apelat la firme, sau au aterizat pe aeroport, care i-au lăsat şi la 4-5 km de graniţă”, a explicat șeful guvernului.

“Am dispus luarea de măsuri prin care, fie mijloace de transport care sunt la dispoziţia unor entităţi publice, fie mijloace de transport private, care au fost mobilizate de autorităţi, au fost puse la dispoziţia cetăţenilor români, pentru a li se asigura transportul până în localitatea de domicili”, a mai spus Ludovic Orban.

Întrebat cum pot fi prevenite situațiile de genul petrecerii de sâmbătă seara din Parcul Herăstrău, Ludovic Orban a răspuns: “Printr-o mobilizare a forţelor de ordine, inclusiv a reprezentanţilor autorităţilor locale, care trebuie să se implice alături de noi în respectarea regulilor. Practic, parcurile în Bucureşti sunt fie în subordinea Primăria Capitalei, fie în subordinea primăriilor de sector, ceea ce se întâmplă în parcuri este în egală măsură şi răspunderea noastră, dar şi răspunderea autorităţilor locale. În ceea ce ne priveşte, am dispus măsuri cu toate autorităţile care sunt implicate, inclusiv cu ANSVSA, care la ora actuală este în control la terasele care au vândut în sistem take away şi care, în acelaşi timp, au şi pus muzică”

Chestionat despre riscul revenirii la starea de alertă, premerul a spus că acesta este atributul preşedintelui. “În ceea ce ne priveşte pe noi, ne vom asigura că, în cadrul stării de alertă, toate instituţiile, toate autorităţile sunt implicate la maxim pentru a asigura respectarea legii”, a spus șeful executivului.

“Ceea ce îmi doresc este ca, odată cu trecerea de la strarea de urgenţă la starea de alertă, cetăţenii să înţeleagă, şi cea mai mare parte a lor vor înţelege lucrul ăsta, se vede deja, că responsabilitatea fiecărui cetăţean este cea mai bună pavază împotriva răspândirii acestei epidemi”, a adăugat el.

“Mesajele celor celor care au ieşit în Piaţa Victoriei eu personal nu le înţeleg. Virusul există, reprezintă un pericol pentru viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Faptul că sunt decese cauzate de virus arată că există o ameninţare reală la adresa oricărui cetăţean român care poate să se contamineze cu acest virus. Toate sloganele şi declaraţiile mi se pare că fac parte din apanajul unor tematici care nu au legătură cu interesul naţional”, a declarat Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul va fi audiat, luni, la Parlament, pe tema gestionării situației epidemiologice.

Declarațiile premierului au fost comentate într-o Ediție specială a Știrilor Europa FM.

Ministrul Sănătății a reacționat, duminică, față de încălcarea regulilor de distanţare socială în primele zile de relaxare a restricțiilor.

Nelu Tătaru spune că în primele două zile de stare de alertă, măsura relaxării a fost însă neînțeleasă de o parte a populației.

Totodată, oficialul subliniază că dacă situația scapă de sub control, se poate reveni la starea de urgență, așa cum a declarat și președintele Iohannis joi.

“După cum ştim sau ar trebui să ştim, dar ţin să reamintesc că România este în stare de alertă. Guvernul este în stare de alertă. Ministerul Sănătăţii este în stare de alertă. Populaţia şi agenţii economici ar trebui să fie în stare de alertă. Urmărim, de două zile, măsurile de relaxare, dar urmărim în acelaşi timp şi măsurile sau regulile de desfăşurare şi funcţionare pe toate aceste paliere pe care le-am relaxat. Dacă toată săptămâna trecută, aminteam şi reamintesc şi acuma, că această relaxare este mai importantă, din punct de vedere medical decât sărbătorile pascale sau weekendul de 1-3 mai, menţin aceeaşi afirmaţie. Am observat, începând de pe 15, o confundare a măsurilor de relaxare, cu relaxarea totală. Dacă am relaxat anumite domenii, le-am relaxat tocmai considerând că aceste domenii sunt cele care ar putea fi cu cele mai puţine repercursiuni. Suntem într-un moment în care avem două zile şi în aceste două zile, am văzut că atât agenţii economici, cât şi populaţia, o parte din agenţii economici, o parte din populaţie, au uitat să urmărească şi acele reguli de funcţionare şi desfăşurare a activităţilor lor, odată cu reluarea activităţilor lor”, a declarat Nelu Tătaru la Antena 3.

“Ţin să reamintesc [că] precauţiile şi regulile trebuie să rămână de bază! Sunt 14 zile în care noi, ca Minister al Sănătăţii şi celelalte ministere de resort, urmărim evoluţia. Dacă această evoluţie este nefavorabilă, vom reinterveni şi vom pune restricţii. Dacă evoluţia este favorabilă, atunci putem să ne gândim şi la alte relaxări, dar urmărind primele două zile, nu neapărat că este o îngrijorare, precauţiile sunt maxime şi trebuie să ne gândim, în săptămâna următoare, să evaluăm şi răspunsul, dacă este pozitiv sau negativ, după aceste două trei, zile”, a adăugat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Vreau să atenţionez şi administratorii sau agenţii economici. Dacă toată săptămânile trecute am avut discuţii, şi eu şi ceilalţi colegi de-ai mei, miniştri de resort, vizavi de aceste măsuri de relaxare cu care au fost totalmente de acord, pentru o primă fază, s-ar părea că o parte dintre ei au uitat această discuţie. Trebuie să se gândească că aceste prime zile sunt cele care dau tonul şi următoarelor, iar următoarele 14 zile sunt cele care vor decide următoarele măsuri de relaxare sau nu. Transformarea carantinei instituţionalizate în izolare sau în autoizolare la domiciliu, a făcut ca mulţi concetăţeni de-ai noştri să se întoarcă în ţară. Trebuie gestionată această întoarcere atât de către Ministerul de Interne, cât şi de Direcţia de Sănătate Publică, iar în continuare, autoizolarea să fie respectată. Este un aflux de concetăţeni de-ai noştri veniţi din ţările care până acum două zile le consideram roşii şi mergeau în carantină… Deci trebuie gestionate ca atare, dar mă repet, trebuie şi aceşti conaţionali ai noştri să înţeleagă că această relaxare, de la carantină la izolarea la domiciliu trebuie respectată cu stricteţe”, a avertizat Nelu Tătaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul a comentat și aglomerația din punctele de trecere a frontierei.

“Pericolul real este să avem o reluare a transmiterii comunitare, o dată în comunităţile pe care le aveam deja şi, în al doilea plan, al celor care vin din afară din focare, din afara ţării noastre. Această apropiere pe care o putem vedea, nerespectarea celor mai mici reguli de distanţare, mască de protecţie vor fi în următoarea perioadă evaluate prin efectele lor. Sperăm ca aceste efecte să fie mai mici, deşi prognoza noastră ne-a arătat că în următoarea săptămână vom înregistra o creştere a numărului de cazuri noi. Rămâne ca noi, ca sistem medical, să le gestionăm (…) Noi aveam reperele, ştiam ce trebuia făcut încă de la începutul acestei pandemii, dar cei care se întorc nu respectă aceste reguli. În nerăbdarea lor de a ajunge acasă, de a ajunge în ţară, uită să respecte regulile de precauţie (…) Pot atrage noi decizii. La ora 24:00 intră în vigoare şi Legea COVID-19, care a fost votată în Parlament. Urmează să avem şi noi şedinţă de guvern, să dăm hotărâre de guvern, iar în funcţie de evoluţia zilelor următoare se poate lua şi o decizie în sens restrictiv (…) Nu-mi este teamă. Sunt precauţiile care trebuie să fie mai mari. Gândiţi-vă ce a fost în sistemul de sănătate la începutul acestei pandemii. Corpul medical este un corp medical care s-a adaptat şi este pregătit în acest moment. Avem resursele necesare, dar asta nu trebuie să-i facă pe unii să se lase pe o ureche sau să nu respecte precauţiile. Munca corpului medical va fi dificilă în următoarea perioadă şi eu cred că vom face faţă, dar lumea ar trebui să înţeleagă că, dacă la un moment dat vom avea o suprasolicitare, vor fi nevoiţi să suporte această suprasolicitare. Viaţa lor depinde foarte mult de cum gestionăm noi acest moment. Dar cum estionăm noi acest moment depinde de cum respectă ei regulile de precauţie (…) Se evaluează primele două zile, se prognozează următoarea perioadă, se pregătesc măsuri de restricţionare, dacă cumva evoluţia este nefavorabilă, după cum discutăm şi următoarele măsuri de relaxare, dacă vedem că evoluţia este favorabilă (…) cred că va creşte numărul de cazuri noi în următoarea perioadă. Sper să nu crească abrupt de la o zi la alta. Noi suntem pregătiţi să gestionăm, dar în acelaşi timp sper ca acest weekend să fi fost doar acea răbufnire după o perioadă de două luni şi lumea să înceapă să înţeleagă că totuşi nu am trecut greul”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nelu Tătaru nu exclude scenariul reintroducerii stării de urgență.

“Dacă situaţia scapă de sub control şi nu avem altă măsură pentru a putea să reglementăm creşterea numărului de cazuri, creşterea numărului de cazuri din terapie intensivă, la unităţile de primiri urgenţe, creşterea numărului de decese, atunci se poate ajunge şi la reintroducerea stării de urgenţă (…) După acest weekend m-a nemulţumit faptul că cei cu care am discutat săptămâni la rând aceste prime măsuri de relaxare, o parte din ei, nu toţi, nu le-au respectat. Vor urma alte discuţii, vor urma alte discuţii despre viitoarele relaxări şi nu cred că vom mai fi atât de înţelegători (…) [oamenii] să respecte regulile de precauţie, să respecte distanţarea socială. Agenţii economici care au redeschis în aceste momente afacerile lor au nişte reguli, reguli care sunt expuse şi în ordinele de ministru, ale ministrului sănătăţii cu miniştrii de resort. Sunt momente pe care trebuie să le gestionăm. Este un prim moment de relaxare de care depind şi următoarele momente de relaxare. Respectăm în continuare nişte reguli. Precauţiile sunt cele pe care trebuie să le avem în vedere, distanţarea socială este cea pe care trebuie s-o avem în vedere. Şi mă adresez agenţilor economici, tuturor celor cu care am discutat în aceste săptămâni, etapizând relaxarea: să respectăm aceste reguli”, a insistat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primăria Capitalei le-a retras, duminică, autorizația de funcționare celor două terase din parcul Herăstrău unde sute de tineri s-au adunat, sâmbătă seară, la o petrecere în aer liber.

Nu aveau voie să vândă mâncare, nici măcar la pachet, a spus, la Europa FM, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.

El susține că atribuțiile municipalității sunt limitate în acest caz, deoarece poliția locală se află pe durata stării de alertă în subordinea Ministerului de Interne.

“Am dispus anularea autorizației pentru funcționarea teraselor celor două societăți comerciale a căror inconștiență este fără limită, iar măsurile pe linie de ordine publică și răspundere penală sunt la îndemâna organelor MAI.

Ei nu erau autorizați să vândă mâncare la casă, erau autorizați pentru servire la masă, nu pentru a da mâncare la pachet”, spune oficialul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu spune că polițiștii își vor înteți de duminică controalele la terasele din București:

“Am discutat cu directorul Poliției Mun. București. Vor desfășura activități comune cu Jandarmeria pentru descurajarea acestor fenomene. Este păcat de efortul de investiție pe care toți locuitorii Bucureștiului au făcut-o. Nu suntem în recreație, trebuie să fim responsabili”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sute de tineri s-au adunat, sâmbătă seară, la o petrecere, în fața unor terase din Herăstrău, care le-au vândut mâncare la pachet și au dat muzica tare. Tinerii au cântat și au dansat ore în șir, fără să respecte distanțarea, fără să poarte mască sau să țină cont că nu sunt permise adunările mai mari de 3 persoane.

Polițiștii sosiți la fața locului nu i-au putut amenda pe petrecăreți, deoarece nu au baza legală pentru așa ceva. Abia de luni, pot aplica sancțiuni.

Ministrul de Interne a postat, sâmbătă seară, un mesaj adresat celor care se adună în grupuri mari, deşi acest lucru nu este recomandat în actualul context epidemiologic.

”Nu aruncaţi pe geam efortul dumneavoastră şi al tuturor cetăţenilor responsabili, riscând o explozie de cazuri sau, mai rău, carantinarea unor zone în care locuiesc oameni nevinovaţi”, a scris Marcel Vela pe Facebook.

”Stimate doamne, Stimaţi domni,

Virusul încă nu a fost învins!

În această seară, la ora 20:00, am ajuns la 16.797 de persoane infectate, cu 268 ÎN PLUS faţă de ziua de ieri. Din păcate, în ultimele 24 de ore, au decedat ÎNCĂ 24 de persoane, ajungând astfel la 1094 de tragedii suferite de compatrioţii noştri din toate judeţele ţării.

1) Nu aruncati pe geam efortul dumneavoastră şi al tuturor cetăţenilor responsabili, riscând o explozie de cazuri sau, mai rău, carantinarea unor zone în care locuiesc oameni nevinovaţi, din cauza greşelilor din următoarele zile.

2) În cazul în care, din păcate, cineva din aceste grupuri este sau devine pozitiv în următoarea săptămână, conform anchetei epidemiologice, toţi cei care aţi intrat în contact cu el veţi ramâne izolaţi la domiciliu încă 14 zile, în loc să vă bucuraţi cu adevărat de măsurile de relaxare din această perioadă.

3) Folosiţi-vă energia doar pentru a face lucruri frumoase şi a vă proteja sănătatea dumneavoastră, dar şi pe a celor din jur”, a transmis Vela.

Ministrul a precizat că face acest apel ”în numele tuturor celor care am îndurat şi respectat reguli timp de două luni, dorind oprirea şi diminuarea pandemiei, luptând pentru protejarea sănătăţii celor dragi”.

Potrivit autorităţilor, pe durata stării de alertă sunt interzise adunările publice şi formarea de grupuri mai mari de 3 persoane.

Două seri la rând, în Piața Victoriei din Bucureşti, adepți ai teoriilor conspirației au protestat față de restricţiile impuse de autorități.