Premierul a precizat că se va veni cu o nouă completare în ceea ce priveşte măsura legată de accesul pe plajă, în sensul de a permite şi prezenţa turiştilor cu cearşaf sau prosop.
“În hotărârea de guvern pe care am dat-o privitor la deschiderea plajelor, acolo, într-adevăr am specificat că pe plajele amenajate, pe plajele amenajate, menţionez, accesul se face cu şezlonguri care trebuie să fie la 2 metri (distanţă unul de altul – n.r.). Aici, o să facem o revenire pentru că asta nu înseamnă că interzicem ca pe o anumită suprafaţă dintr-o plajă amenajată, oamenii care nu au resurse financiare să-şi achiziţioneze şezlongul cu cât e, 8 – 10 lei, să poată să vină cu prosopul, cu cearşaful. Deci, facem corectura, sensul textului din Anexa 3 a hotărârii de guvern nu era de a interzice persoanelor care vor să vină la plajă şi care nu au posibilitatea să-şi ia şezlonguri, ci de a spune că pe acele zone amenajate ale plajelor, indiferent că este vorba de plaje care sunt la mare sau care sunt la lacuri, la acestea accesul se face pe şezlonguri care au o anumită distanţare, dar, cu siguranţă, vom face o revenire şi vom specifica foarte clar că este permis pe anumite zone pe unde nu este reglementare cu astea (şezlonguri – n.r.) să vină cu cearşaf, cu prosop”, a explicat, vineri, Ludovic Orban.
Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că cetățenii vor putea participa la spectacole şi alte evenimente culturale, dacă sunt organizate în aer liber. Principala regulă este ca numărul maxim de spectatori trebuie să fie de 500.
Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă spune că organizatorii trebuie să fie atenţi să amenajeze locuri pe scaune aflate la distanţă de cel puțin 2 metri şi spectatorii să aibă mască de protecţie. Toate detaliile urmează, însă, să fie enumerate într-un ordin.
În ordinul MAI-Ministerul Sănătăţii publicat în „Monitorul Oficial” pe 22 mai există o obligaţie ce intră în contradicţie cu cea de mai sus, respectiv aceea ca masca să fie purtată doar „în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă”, notează Mediafax.
De exemplu, alte astfel de adunări publice, organizate săptămânal în aer liber, sunt slujbele religioase. Acolo nu există număr maxim de participanţi, aşa cum a explicat Grupul de Comunicare Strategică.
Singura prevedere care menţionează masca este în ordinul nr. 875/80/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşele de cult: „În interiorul lăcaşelor de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul”.
Nu este menţionat în mod clar că suntem obligați să purtăm mască în curtea bisericii.