Ludovic Orban a susținut o conferință de presă la Palatul Victoria, în care a prezentat bilanțul măsurilor luate de autorități în lupta cu noul coronavirus.
Orban a spus la începutul discursului că România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu coronavirusul, fiind nevoită să abordeze epidemia în mod preventiv.
“Epidemia ne-a prins fără stocuri, dar am luat măsuri din mers și am perfecționat capacitatea contra COVID-19”, a declarat Orban.
Vrem să creștem capacitatea de testare de la aproape 11.000, cât este în prezent, la 15.000 de teste zilnic, a mai adăugat premierul.
Principalele declarații ale premierului:
- Se împlinesc șase luni de când a fost investit guvernul, am ținut să mă adresez pentru a vă prezenta un scurt raport. Activitatea desfășurată de Guvern este uriașă.
- Trebuie să spun că România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu acest pericol. Nu am avut stocuri strategice de materiale privind materiale, medicamente.
- Trebuie să spun că abordarea a fost preventivă. Am luat măsuri înaintea altor țări. Guvernul a început bătălia cu COVID-19 înainte de instituirea stării de urgență. Au fost măsuri criticate, precum carantina sau izolarea la domiciliu.
- Suspendarea zborurilor sau închiderea școlilor, care au fost primite inițial cu neîncredere. Exemplul ilustrativ este cel al primului caz diagnosticat în România, din 26 februarie, când în Spania erau doi cetățeni diagnosticați. Astăzi, în Spania, sunt 240.000, în România 13.000. Măsurile au determinat o reducere drastică a răspândirii infecției.
- Noi diagnosticăm în funcție de necesități, conform protocolului OMS, validat de Comisia Europeană. Un indicator este numărul persoanelor aflate în ATI. Nu s-a depășit numărul de 260 de persoane de la ATI. Am luat măsuri din mers, am perfecționat capacitatea contra COVID-19.
- Epidemia ne-a prins fără stocuri.
- Am depășit cu succes această criză privind stocurile, acum putem să ne și permitem gesturi de umanitate cum e cel a susține Republica Moldova. România să știți că este un fel de hub pentru EU.
- Am realizat distribuții în Italia și Spania. În ceea ce privește testarea, am ajuns la 60 de centre de testare, cu o capacitate de testare de 11.000 de teste.
- Obiectivul este de 15.000 de teste, nu rapide cum au anunțat alții, ci Real Time PCR, care nu permit erori de diagnosticare.
- Am apelat la transferarea în regim de urgență a cadrelor medicale pentru a întări capacitatea DSP-urilor. Am suplimentat angajații la DSP și ambulanțe. Am apelat la management asigurat de militari. Am interzis exportul paralel de medicamente și dispozitive necesare în lupta contra COVID-19. Restricțiile le-am luat pentru că a fost necesar, pentru a proteja sănătatea populației
- Măsurile de restricție a circulație au caracter temporar. Ne propunem ca după 15 mai, gradual, să eliminăm restricțiile, având la bază criteriul riscului epidemiologic. Vom impune un set de reguli în ceea ce privește transportul public, în activitatea din birouri publice ori private.
- În ciuda restricțiilor, obiectivul nostru a fost de a afecta cât mai puțin economia. Orice activitate economică pentru care riscul nu era mare, am permis desfășurarea ei. Spre exemplu, nu s-au închis șantierele.
- Ne-am uitat pe încasări iar scăderile sunt mai mici decât previziunile. Acest lucru se datorează și măsurilor economice adoptate.
- Am ridicat plafonul de creditare pentru autoritățile locale, pentru a sprijini investițiile. Totodată, pentru prima oară, am permis universităților să folosească excedentele, dacă acestea sunt folosite pentru investiții.
- IMM Invest, programul de garantare și subvenționare a dobânzilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, a înregistrat peste 50.000 de companii aplicante. Ține de fiecare bancă dacă vor beneficia toate firmele.
- Am susținut angajații și companiile prin plata șomajului tehnic, companii care și-au suspendat activitatea total. Pentru prima perioadă am avut în plată peste 570.000 de angajați. O altă formă de sprijin a fost de acordare a unor indemnizații pentru profesioniști și cluburi sportive. Nu a fost foarte mult folosită, aici având în plată aproape 60 de mii de beneficiari.
- Suspedarea plății ratelor la credite pentru o perioadă de 9 luni, adresabilitatea măsurii a fost cea mai largă. Este o măsură care oferă persoanelor fizice și juridice posibilitateaa de a nu achita ratele. Până la 30 aprilie, aproape 40.000 de persoane fizice și juridice beneficiau de măsură.
- Am suspendat propririle și executările silite pentru creanțele bugetare. Am ridicat presiunea care era pusă pe companii și pe persoanele fizice din cauza acestor propriri pentru creanțe bugetare. Am amânat termenul pentru depunerea solicitărilor de restructurare a crențelor bugetare. L-am amânat până la data de 30 octombrie cu notificarea prealabilă a organelor fiscale până la data de 31 iulie.
- Am scutit sectorul HoReCa de plata impozitelor speciale. Intenționăm să prelungim măsura până la redeschiderea activității.
- Am ridicat presiunea în privința taxelor și impozitelor locale prorogând termenul la care pot fi plătite până la 30 iunie.
- Despre măsurile de protecție socială, am reglementat măsura unor beneficii de asistență socială, precum alocațiile de hrană.
- Suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa pentru efortul de relansare economică, din buget, din fonduri europene, din credite care pot fi luate din sistemul financiar-bancar autohton sau de pe piețele financiare internaționale. Putem obține sprijin financiar pentru proiecte de la Banca Mondială, BERD, Banca Europeană de Investiții. Pilonii relansării economice se vor baza pe investiții publice și private. În loc de modelul bazat pe creșterea artificală a cererii, ne bazăm pe investiții.
- Astăzi, datorită măsurii de a permite entităților să autorizeze companiile pentru producerea de echipamente, există 23 de companii care produc măști de protecție.
- Avem foarte multe companii care și-au reluat activitatea după întrerupere – Pirelli, Ford, Dacia. Vrem să susținem aceste companii, va deveni operațională o schemă de ajutor de stat în special pentru marii consumatori de energie electrică, avem sprijinul Comisiei Europene.
- Încă simțim efectele negative ale OUG 114, care a aruncat în aer prețurile la gaze și energie electrică. Companiile românești cumpără la prețuri mai mari decât în alte țări europene.
- Punem la punct o schemă de ajutor de stat, implementată de alte 5 state europene, de asigurare a creditului comercial. Nevând o bursă de valori dezvoltată, puține companii pot obține creditele de pe bursă. În structura creditelor companiilor, cele de consum sunt foarte importante. Mai exact, peste 60% din creditele companiilor sunt de consum. Dacă una nu face față plăților, afectează tot lanțul. Schema va permite reducerea la maxim a riscului.
- Ne gândim la construcția unui fond de investiții, după model polonez, listat pe bursă și care a permis achiziția de acțiuni de către sectorul privat, instrument de dezvoltare a unor domenii de activitate.
- Obiectivul e să creștem masiv investițiile publice pe toate tipurile de infrastructură, Transport, Energie, Agricultură, Sănătate, infrastructura școlară, de comunicații.
- Obiectivul este să depășim 6% din PIB pentru investiții într-o perioadă de cel mult doi ani.
- Companiile care repornesc activitatea vor trece de la șomajul tehnic la o măsură activă. Pentru orice persoană reangajată vom participa la susținerea plății salariilor cu 35 – 41,5%.
- Vom sprijini companiile să angajeze oameni fără loc de muncă. Vom mări alocările pentru angajarea personelor de peste 65 de ani și tinerii absolvenți. Este o problemă pentru că angajatorii preferă persoanele mai tinere. Vom încerca să generăm un program de adaptare pe piața muncii prin recalificarea personalului. Vom avea grijă și de tinerii absolvenți.
Întrebări:
Vor fi menținute amenzile maxime pentru nerespectarea restricțiilor de circulație?
Vom reflecta asupra acestei decizii. O vom face publică când ne hotărâm.
Luați în calcul o reformă în sistemul public, inclusiv a unor reduceri de salarii?
Șomajul tehnic a fost acordat doar prin aplicații online. IMM Invest se desfășoară exclusiv prin intermediul unei aplicații. Digitalizare, simplificare, eficientizare sunt câteva direcții pe care le avem.
Despre achizițiile publice. Ministerul Sănătății a lansat vineri o licitație pentru echipamente puțin după ora 15, iar termenul pentru firme a fost astăzi la ora 16.
Este o achiziție în regim de urgență pentru acordarea unui ajutor pentru Republica Moldova. În baza decretului prezidențial și a măsurilor este posibil. Obiectivul nostru este să îi ajutăm pe frații noștri de peste Prut cu echipamente. Deocamdată, am trimis o echipă de specialiști. Achizițiile au fost făcute de UNIFARM, ONAC, se pot cerceta toate achizițiile Ministerului Sănătății și ale autorităților locale. Sunt transparente. Cei care sunt cu comisia de anchetă nu au mare lucru de cercetat la nivel guvernamental. Să se cerceteze tot. Toate achizițiile, toate lucrările.
Care sunt principalele probleme ale sistemului sanitar? Pregătiți o reformă a acestuia?
Cu siguranță după acest prim val al epidemiei vom lua măsuri. Au fost evidențiate probleme de la management, gravele disfuncționalități ale sistemului informatic, adormirea în care se aflau DSP-urile. Sunt multe probleme pe car ele avem în vedere.
După 15 mai, vom deschide comerțul, cu excepția mall-urilor. Oamenii vor să cumpere, va fi un stimulent pentru creșterea producției. Deschiderea frizeriilor, hotelurilor, a saloanelor de înfrumusețare, toate acestea vor contribui la economie.
Când vom putea călători?
Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite motive: la serviciu, la rude, treburi agricole. Va exista o anumită relaxare și în privința deplasărilor
Va fi restrâns dreptul la circulație prin OUG?
Nu vreau să intru în dezbatere constituțională. Vom avea starea de alertă, care permite anumite măsuri. Aceste restricții apără sănătatea fiecăruia dintre noi.
România este între țările care nu au ajuns la vârful epidemic. Cum ați hotărât măsurile de relaxare?
Uitați-vă și la numărul de persoane vindecate. Dacă faci media poți să constați evoluția, e pe o ușoară descreștere. Nu pot spune că am trecut de vârf, dar am trecut cu bine de Paști. Vom vedea dacă vârful de va prinde pe relaxare.
Anul școlar 2020-2021 ne va prinde cu elevii învățând online?
Trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Trebuie să ajutăm școlile care nu au echipamente. Dacă pe 15 septembrie nu va exista risc de îmbolnăvire, vom începe școala normal.
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor și cu alocațiile?
După primele șase luni ale fiecărui an, Ministerul Finanțelor publică un raport cu prognoze. În funcție de acesta și în funcție de resursele bugetare, luăm și această măsură.
V-ați mai gândit în privința deschiderii grădinițelor, creșelor?
Mâine voi avea o întâlnire cu ministrul Educației pe acest subiect.
Președintele a anunțat astăzi că, de pe data de 15 mai, va fi instituită stare de alertă în România. A anunțat și că după data de 15 mai nu va mai fi nevoie de declarația pe proprie răspundere pentru a ieși din case, dar masca de protecție va fi obligatorie în spațiile publice închise.
Prin instituirea stării de alertă, autoritățile pot menține, legal, unele dintre restricțiile care sunt în vigoare și acum, cum ar fi: cele de circulație, închiderea restaurantelor sau a mall-urilor sau obligativitatea purtării măștii începând cu 15 mai
În timpul stării de alertă, se pot dispune măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăți fundamentale. cum ar fi: cele de circulație, închiderea restaurantelor sau a mall-urilor sau obligativitatea purtării măștii.
Starea de alertă nu trebuie aprobată de Parlament.
În ceea ce privește situația infecțiilor cu coronavirus din România, luni, la prânz, autoritățile au raportat alte 349 de îmbolnăviri.
Bilanțul epidemic a urcat astfel la 13.512 de cazuri în România.