Premierul declară că cetățenii trebuie să se obişnuiască să poate masca facială, a cărei purtare devine obligatorie în spațiile publice închise în perioada stării de alertă, după data de 15 mai, iar angajatori să le asigure salariaţilor acest material de protecție.
Potrivit lui Ludovic Orban, cei care nu respectă regula vor putea fi sancționați.
“Am încredere că, odată cu adoptarea legii pe care am înaintat-o Parlamentului, ne vor reveni instrumentele. Nu se pot impune reguli fără ca cei care încalcă aceste reguli să fie, într-un fel, pedepsiţi. Asta e o regulă fundamentală. Sigur că noi încercăm să comunicăm cât mai bine, încercăm să informăm corect cetăţenii, încercăm să le punem la dispoziţie toate cunoştinţele pe care noi le deţinem pentru a-i ajuta să se ferească de infectare, dar atâta timp cât există oameni care nu respectă legea şi pun în pericol pe ceilalţi… A nu purta mască, de exemplu, într-un mijloc de transport nu te afectează numai pe tine, îi afectează şi pe cei alături de care călătoreşti în mijlocul de transport. Dacă la locul de muncă nu respecţi regulile care vor fi stabilite, cu siguranţă îţi pui în pericol colegii de muncă. Până la urmă, trebuie să avem la dispoziţie instrumentele, pârghiile, prin care să îi determinăm pe cei care nu respectă regulile să aibă un comportament corect şi am încredere că Parlamentul va vota proiectul de lege, astfel încât Ministerul Afacerilor Interne să aibă din nou la dispoziţie posibilitatea de a-i sancţiona contravenţional pe cei care nu respectă regulile”, a spus șeful executivului, luni seara, la un post tv.
”Cu siguranţă va exista, în timp, o sancţiune, dar cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual. Nu trebuie să ne apucăm să sancţionăm oamenii. Trebuie ca oamenii să se obişnuiască cu purtatul măştii şi angajatori să asigure măşti pentru personal”, a adăugat el.
Premierul insistă că aceia care ignoră recomandările autorităților își pun în pericol atât propria sănătate, cât și pe a celor din jur.
Ludovic Orban susține că s-au făcut demersuri pentru a fi asigurate în piață suficiente măşti de protecţie.
”Nu cred că va fi necesar controlul preţurilor. Noi am căutat să dăm drumul producţiei de măşti chirurgicale, cu trei pliuiri, acelea oferă protecţie de 80 la sută. Deja avem 23 de producători autorizaţi care au crescut capacitatea de producţie zilnică. Ne-am organizat ca pe lângă importurile care se fac de către companiile private să asigurăm pătrunderea pe piaţă a unei cantităţi care să asigure satisfacerea cererii de măşti care va exista după data de 15”, a explicat premierul.
Ministerul Educaţiei va cumpăra măşti care le vor fi oferite elevilor în centrele naționale de examen.
Totodată, premierul a dezvăluit că, într-o discuție cu reprezentații industriei ospitalității, a avansat ideea deschiderii teraselor de la 1 iunie, în cazul în care nu va apărea o creștere semnificativă a numărului de infectări cu coronavirus.
„Am avut o discuție cu reprezentatanții HORECA. Am spus că, dacă între 15 mai și 1 iunie nu ne vom confrunta cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri, e posibil să se deschidă terasele. În restaurante, nu poți să folosești masca și, neexistând această formă de protecție, persoanele pot transmite virusul. Există un risc epidemiologic foarte mare în evaluarea făcută de specialiști”, a susținut Ludovic Orban.