Confidenţialitate

Orban: Faţă de unele previziuni, lucrurile stau mai bine în economie decât ne aşteptam | VIDEO

Premierul a declarat, luni, că încasările la bugetul statului au fost mai mari decât ceea ce s-a anticipat, dată fiind actuala criză provocată de noul coronavirus.

“Am permis toate acele activităţi economice necesare pentru economie şi a căror restricţie ar fi putut afecta economia foarte grav. Faţă de previziunile unor analişti privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne aşteptam. Ne-am uitat inclusiv pe încasările la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale de stat şi la bugetul de sănătate. Scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute. Acest lucru se datorează şi măsurilor economice pe care le-am adoptat. Pe lângă susţinerea investiţiilor, am încercat să luăm măsuri prin care să asigurăm cât mai multe lichidităţi în companii: aducerea la zi a rambursării TVA”, a explicat Ludovic Orban într-o conferință cu jurnaliștii acreditați la Palatul Victoria.

Executivul se află într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le poate accesa şi ia în calcul inclusiv emiterea de obligaţiuni pentru cetăţeni.

“În ceea ce priveşte măsurile economice la care ne gândim, în momentul de faţă suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare. Nu numai de evaluare, ci şi de implicare activă în creşterea resurselor financiare pe care le putem mobiliza pentru efortul de relansare economică. Sigur, aceste resurse provin din buget, din fonduri europene pe care le avem la dispoziţie. De asemenea, provin din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din România, credite care pot fi luate de pe piaţa internaţională. De asemenea, intenţionăm să lărgim instrumentul emiterii de obligaţiuni pentru cetăţenii români, care să poată fi cumpărate de cetăţenii români, astfel încât să oferim un instrument suplimentar de economisire pentru cetăţeni şi să oferim posibilitatea cetăţenilor care au resurse pentru a putea economisi banii pe care îi au suplimentar în astfel de instrumente de economisire, cum sunt titluri de stat, obligaţiuni. Chiar ne gândim ca anumite emisiuni să fie realizate pentru nişte obiective specifice, în care să implicăm cetăţeanul într-un program ‘Români pentru români’, ceva de genul acesta”, a explicat șeful guvernului.

Ludovic Orban a anunţat că executivul ia în calcul crearea unui fond de investiţii, după modelul polonez, pentru a susţine domeniile care au potenţial de dezvoltare.

“Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, este fondul de investiţii dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis, practic, achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat. Acest instrument îl gândim ca un instrument de dezvoltare a anumitor domenii de activitate – pentru că la fel au făcut şi polonezii, fondul l-au împărţit în mai multe zone – agricultură, de exemplu, pentru a susţine dezvoltarea în anumite domenii în care noi considerăm că putem să fim competitivi, în care avem potenţial de dezvoltare şi în care companiile pot fi susţinute în proiectele de investiţii”, a precizat Ludovic Orban.

„În momentul de față suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare. Aceste resurse provin din buget, din fonduri europene, din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din Romania, de pe piața internațională. Avem posibiltatea de a obține finanțări de la finanțatori instituționali. BERD va susține un program de invesții în România cu o valoare de 4 miliarde. Pilonii dezvoltării economice cu siguranță că se vor baza pe investiții publice și investiții private”, a declarat premierul.
Potrivit acestuia, România poate fi o țintă atractivă pentru relocarea unor capacități de producție. „Avem semnale favorabile în acest sens și poate fi un motor important de creștere”, a adăugat premierul.

Potrivit acestuia autoritățile vor adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru și pentru investiții și pentru companiile care nu pot accesa IMM Invest. „Va deveni operațională o schemă de ajutor de stat pentru reducerea prețului la energie electrică prin diminuarea cuantumul certificatelor CO2. (…) Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcționează în 5 țări europene. E o schemă de ajutor de stat de garantare și de implicare în asigurarea creditului comercial. Creditele de consum sunt foarte importate”, a mai spus Ludovic Orban.

„Aproape 40.000 de persoane și firme au beneficiat până acum de această decizie, a suspendării ratelor. (…) Am suspendat propririle și executările silite pentru creanțele bugetare. Am ridicat presiunea care era pusă pe companii și pe persoanele fizice din cauza acestor propriri pentru creanțe bugetare. Am amânat termenul pentru depunerea solicitărilor de restructurare a crențelor bugetare. L-am amânat până la data de 30 octombrie cu notificarea prealabilă a organelor fiscale până la data de 31 iulie. (…) Am ridicat presiunea în privința taxelor și impozitelor locale prorogând termenul la care pot fi plătite până la 30 iunie”, a insistat Ludovic Orban.

Totodată, 570.000 de angajați au primit șomaj tehnic.

„Am scutit de plata impozitelor speciale care se plăteau pe numărul de locuri de cazare sau suprafețe pe perioada stării de urgență și intenționăm să lungim această măsură până la redeschiderea activității în HORECA”, a completat premierul.

Potrivit acestuia, din data de 23 februarie, s-au întors în ţară 1.279.000 de cetăţeni români.

“Cei mai mulţi dintre ei au venit din ţări europene, Italia, Spania, Germania, Franţa, Marea Britanie, unde a existat cea mai mare răspândire a virusului. De ce v-am spus lucrul acesta? România a fost expusă unui pericol major datorită numărului extrem de mare de români care au intrat în ţară. (…) Noi am carantinat şi am decis izolarea la domiciliu a sute de mii de români, iar aceste decizii, de fapt, au întârziat în primă fază şi, ulterior, au redus intrarea în faza de răspândire în comunitate. Foarte puţine ţări au avut curajul să facă aşa ceva”, a spus liderul PNL.

Estimarea Guvernului cu privire la numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă este cam la “300.000-350.000 de cetăţeni români”.

“De altfel, şi pe o evaluare a Comisiei Europene, există un risc de creştere a şomajului până la 6%. Tocmai din acest motiv generăm aceste măsuri economice, întrucât cea mai bună formă de protecţie a unui român este să aibă un loc de muncă”, a adăugat Ludovic Orban.

Europa FM a urmărit conferința într-un LIVE TEXT online