Confidenţialitate

Orban, despre starea de alertă: Parlamentul a încălcat separația puterilor în stat | VIDEO

Într-o declarație de presă susținută, miercuri seara, la Palatul Victoria, premierul a făcut referire la instituirea stării de alertă, după votul din Parlament.

Ludovic Orban a acuzat legislativul de încălcarea principiului separării puterilor în stat, după numeroasele amendamente aduse Hotărârii de Guvern.

“O imixtiune grosolană în activitatea Guvernului”, a catalogat premierul.

“Astăzi, odată cu adoptarea de către parlament a hotărârii prin care a fost aprobată starea de alertă, a fost finalizată procedura stabilită în Legea 55 şi putem spune că am intrat pe deplin în starea de alertă maximă, aşa cum am denumit-o în cadrul şedinţei de guvern. Sigur că am extrem de multe observaţii legate de modul în care parlamentul a tratat proiectul nostru de lege şi prin modificările pe care le-a făcut ne-a restrâns atât de mult cât a putut posibilităţile efective de acţiune. De asemenea, consider că parlamentul nu avea atributul constituţional şi legal să facă modificări la hotărârea de guvern şi la planul de măsuri aferent hotărârii de guvern, prin care Guvernul României a declarat starea de alertă. Este o imixtiune grosolană a forului legislativ în activitatea executivului şi este o încălcare flagrantă a principiului separaţiei puterilor în stat. Nu putem fi de acord cu o astfel de atitudine, dar nu vom avea o reacţie în momentul de faţă, pentru că cel mai important lucru este ca românii să înţeleagă că încă nu am scăpat de epidemie, să înţeleagă necesitatea acestei stări de alertă şi mai ales necesitatea respectării tuturor regulilor care vor fi instituite în cadrul planului de măsuri, care fac parte din anexele la hotărârea de guvern privind instituirea stării de alertă”, a spus Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“În cursul zilei de mâine, până la finalul zilei, toate ministerele vor adopta ordinele de ministru comune, ordinul ministrului Sănătăţii cu ordinul ministrului Transporturilor privind regulile de protecţie sanitară şi de securitate a muncii în mijloacele de transport. Ministrul Economiei împreună cu ministrul Sănătăţii vor adopta toate regulile care ţin de desfăşurarea activităţilor comerciale şi alte măsuri care ţin de domeniul economic. De asemenea, ministrul Muncii împreună cu ministrul sănătăţii vor adopta ordinul comun privind reguli de protecţie sanitară la locul de muncă şi de securitate a muncii. De asemenea, în domeniul educaţiei, ordinul comun deja a fost emis şi publicat în Monitorul Oficial”, a adăugat șeful executivului.

“Va fi obligatorie purtarea măştii! Şi această precizare o fac pentru că va fi obligatorie purtarea măştii în toate spaţiile închise. Sigur că purtatul măştii ne creează un oarecare inconfort, sigur că ne poate deranja pe unii dintre noi purtatul măştii, dar această decizie pe care am luat-o – şi iată că avem acordul Parlamentului pentru această decizie – şi aici fac o paranteză: din acest moment, inclusiv liderii PSD şi ai altor partide vor avea obligaţia să respecte această măsură. Purtatul măştii ne fereşte de riscul de a transmite virusul către semenii noştri sau de a fi infectaţi cu virusul (…) Am văzut că foarte mulţi oameni sunt deranjaţi de faptul că li se ia temperatura. Această măsură este o măsură necesară pentru a diminua riscul ca o persoană care are o temperatură de peste 37,3 grade şi care poate avea virusul respectiv să poată să transmită virusul către alte persoane. La intrarea în spaţii închise acest triaj este ncesar, repet, pentru a-i proteja pe toţi cei care se duc la serviciu, care intră în spaţiile comerciale, care sunt într-o situaţie în care dacă sunt infectaţi, pot să transmită virusul respectiv”, a  insistat Ludovic Orban.

Hotărârea privind încuviințarea stării de alertă începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile, a fost adoptată, miercuri, de Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Hotărârea a fost modificată de către parlamentari în comisiile juridice, unde PSD a impus mai multe amendamente. Unul dintre ele securizează posturile directorilor de spitale numiți  de autoritatile locale și îi iau ministrului Sănătății dreptul de a-i schimba în caz de nereguli.

O altă modificare obligă Guvernul să dea gratis măști persoanelor defavorizate. Acestea ar urma sa fie distribuite de autoritățile locale.

Tot luni, ministrul Sănătății a aprobat un ordin prin care stabilește cum și unde trebuie purtate măștile obligatoriu, pe durata stării de alertă, precum și excepțiile de la această obligație.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, 196 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Bilanțul la nivel național a ajuns la 17.387 de îmbolnăviri și 1.147 de decese

Dintre persoanele testate pozitiv, 10.356 au fost declarate vindecate şi externate.