Confidenţialitate

Orașul chinez Wuhan a suspendat transportul public pentru a limita răspândirea coronavirusului

Autorităţile din China au hotarat să suspende transportul public în zona oraşului Wuhan, în contextul măsurilor de limitare a transmiterii coronavirusului.

Toate cursele cu autobuze, metrouri, feriboturi şi avioane vor fi suspendate, începând de joi, în oraşul care are 9 milioane de locuitori, informează CNN şi BBC.

Locuitorii au fost sfătuiţi să nu plece din oraş, pentru a evita transmiterea coronavirusului 2019-nCoV, care s-a răspândit deja în alte provincii chineze, precum şi în Japonia, Thailanda, Coreea de Sud şi Statele Unite.

Cel puţin 17 persoane au murit din cauza virusului apărut în China.

Sunt înregistrate aproximativ 500 de cazuri de infecţii, iar peste 2.200 de persoane au fost plasate sub carantină, anunță autoritățile chineze.

Comisia Națională de Sănătate de la Beijing are indicii că virusul se transmite pe cale aeriană.

Organizația Mondială a Sănătății ar putea declara, astăzi, stare de urgență la nivel internațional, după ce noul tip de corona-virus din China s-a răspândit deja în Thailanda, Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite.

In Romania, un număr de 18 muzicieni ai Filarmonicii „Banatul” din Timișoara vor sta acasă 10 zile ca măsură de prevenție după ce s-au întors dintr-un turneu în China, în timpul căruia au cântat și în orașul Wuhan, unde a izbucnit epidemia de coronavirus.

Directorul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Ioan Coriolan Gârboni, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că muzicienii au ajuns marți din China.

„Colegii mei au fost 49 de zile într-un turneu în China și au avut un concert în zona Wuhan, dar atunci nu era epidemie declarată, nu era nimic, iar ulterior doar au tranzitat aeroportul, fără să ajungă în oraș. Au ajuns marți după amiază din China și nu au avut niciun fel de filtru, nici pe aeroportul din Germania, nici pe cel din România. Văzând, totuși, ce se întâmplă, noi, ca instituție, i-am rugat să se prezinte la cei care se ocupă cu medicina muncii și să fie consultați ca să nu fie probleme. Am început o corespondență cu DSP Timiș și am hotărât, cu de la mine putere, ca acești colegi să stea acasă în următoarele 10 zile, preventiv, să evite colectivitățile. Îmi asum responsabilitatea, le voi da o motivare medicală, dar sper să nu aibă probleme de sănătate”, a spus Gârboni.

Potrivit acestuia, din grupul de muzicieni care a fost în China au făcut parte 18 membri ai Filarmonicii „Banatul”, trei ai Operei din Timișoara, iar restul până la 45 au fost alte orașe din țară.

„Joi le voi trimite celorlalți un mesaj cu rugămintea de a se prezenta la medic pentru un consult”, a subliniat directorul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

Ioan Coriolan Gârboni a precizat că cei 18 muzicieni ai filarmonicii vor fi plătiți pe perioada șederii acasă și vor face studiu individual.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.