Confidenţialitate

Oraș sau comună? Localnicii din Ciacova, județul Timiș, chemați duminică la referendum

Peste 4000 de oameni sunt chemaţi la vot, duminică, în judeţul Timiş. Locuitorii din oraşul Ciacova trebuie să decidă dacă mai vor ca localitatea lor să rămână oraş sau vor să fie comună.

Pentru a putea fi validat, la referendum trebuie să se prezinte 30% din populaţia cu drept de vot şi, bineînţeles, aceştia trebuie să răspundă în proporţie de 50% cu da, la întrebarea legată de statutul unităţii administrative teritoriale.

Primăria din Ciacova a amenajat 6 secții de votare dintre care două în oraș, la primărie și la o unitate școlară iar alte 4 în satele aparținătoare.

Urnele vor fi deschise între orele 7 și 23.00.

În Ciacova sunt 4.480 de alegători iar întrebarea de pe buletinul vot este: Sunteți de acord cu revenirea localității Ciacova la statut de comună?

La această întrebare cetățenii vor trebui să răspundă cu da sau nu.

Reprezentanții primăriei spun că au ajuns la această situație din cauza impozitelor prea mari și a neaccesarii de fonduri europene pentru dezvoltarea localități.

Primarul orașului, Petru Filip, susține că din cauza noului cod fiscal, a crescut foarte mult impozitul pentru că, pe lângă casă și curte, oamenii trebuie să plătească și o taxa importantă pentru grădină, iar cum în Ciacova grădinile sunt de câteva sute de metri pătrați, localnicii sunt nevoiți să achite sume foarte mari la bugetul local.

Edilul șef spune că în cazul în care Ciacova ar redeveni comună, impozitele ar scădea și cu 300%.

Mai mult, până acum, orașul nu a atras fonduri europene iar reprezentanții primăriei spun că nici în următorul exercițiu bugetar nu sunt șanse de a obține bani pentru infrastructură, în cazul în care rămâne oraș, pentru că nu există transport urban.

Localitatea Ciacova, situată la circa 30 de km de Timișoara,a devenit oraș în 2004, în bază unei legi care permitea comunelor cu cel puțin 10.000 de locuitori să devină să își schimbe statutul.