Europa FM se alătură demersului Orange în informarea și educarea susținută a publicului în legătură cu modul în care putem contribui, fiecare dintre noi, la un viitor mai sustenabil, printr-un proiect centrat pe poate cel mai folosit device al omului modern: telefonul mobil.
Eco Rating evaluează telefoanele mobile din perspectiva impactului pe care acestea îl au asupra mediului. Metodologia, bazată pe 13 indicatori ecologici diferiți și 5 criterii legate de eficientă materialelor folosite, permite obținerea unui scor final unic care ne arată cât de ecologic este telefonul respectiv pe toată durata ciclului de viață.
Punctajul EcoRating este un scor obținut de telefoanele mobile în urma unei analize bazate pe 13 indicatori ecologici, dispozitivele obținând astfel un scor general pe o scară de la 1 la 100 pentru 5 criterii de eficiență. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât performanța de mediu a telefonului este mai bună.
Criteriile din scorul EcoRating sunt:
- Durabilitatea – Indicele măsoară rezistența telefonului, durata de viață a bateriei, perioada de garanție a telefonului și a componentelor.
- Potențialul de reciclare – Indicele măsoară cât de bine pot fi recuperate și dezasamblate componentele telefonului, precum și potențialul de reciclare al acestora.
- Potențialul de reparare – Indicele măsoară ușurința cu care telefonul poate fi reparat, inclusiv din punct de vedere al proiectării produsului. Totodată, acesta are în vedere acțiunile ce pot fi realizate pentru a crește durata de viață utilă a telefonului: creșterea nivelului de usurință a reparării, de reutilizare sau îmbunătățirea acestuia. Un scor mare arată cât de bine sunt acoperite aceste aspecte.
- Impactul asupra climei – Indicele evaluează emisiile de gaze cu efect de seră produse de telefon pe toată durata ciclului de viață. Cu cât scorul este mai mare, cu atât impactul asupra planetei este mai scăzut.
- Eficiența în folosirea resurselor – Indicele evaluează impactul cauzat de cantitatea de materii prime rare folosite la fabricarea dispozitivului (de exemplu, aurul pentru fabricarea componentelor electronice), în raport cu disponibilitatea resurselor. Cu cât scorul este mai mare, cu atât impactul este mai mic.