Între primăriile țării, Capitala are cel mai mare buget. Planul de a crea 22 de firme care să preia serviciile publice, de la administrarea parcărilor, a cimitirelor și a spațiilor verzi până la modernizarea drumurilor și la publicitatea stradală a avut, în 2016, mai multe ținte finale.
Care sunt motivele pentru care Puterea vrea să păstreze aceste firme și Opoziția să le vadă dispărute?
O rețetă pentru pierderea urmei banilor publici
Din rețeaua de 22 de companii, doar una a avut numărul legal de voturi și poate rămâne, fără emoții, în picioare. E vorba de TRUSTUL DE CLĂDIRI METROPOLITANE BUCUREŞTI S.A. care urma să construiască blocuri și instituții. Cât a cosntruit? NU se știe. Cert e că anul trecut a avut o cifră de afaceri de sub 30.000 de euro. Are în schimb o pierdere de două ori mai mare și … 20 de angajați.
Firmele Capitalei au primit până acum aproape 600 de milioane de euro pentru a-și cumpăra sedii, terenuri, mobilier, autoturisme, dar și pentru funcționare. Din calculele Opoziției, un director într-o astfel de companie câștigă 20.000 de lei lunar, iar un membru al consiliului de administrație ia 5000 de lei pe lună.
Planul era ca aceste companii să preia, pe rând, toate serviciile publice de la administrațiile primăriei care se desființau. Azi, angajații trec în companii, dar selectiv. Contractele trec însă cu ușurință, prin delegare – așadar fără licitație – pentru că legea o permite.
Ce se întâmplă mai departe cu banii? Europa FM a stat de vorbă cu unul dintre cei care au avut în primăvara acestui an o discuție cu decidenții uneia dintre firmele primăriei. În negociere era un contract pentru un eveniment public. “Inițial, părea foarte interesantă propunerea dânșilor – urma să aibă loc o serie de evenimente la care să participăm și noi. N-a fost o problemă în faptul că suma cerută de noi pentru a ne desfășura evenimentul ar fi fost prea mare, dar ni s-a spus foarte pe șteau că furnizorii de care aveam nevoie sunt X, Y și Z”, spune martorul la discuții contactat de Europa FM.
O situație în care banii publici pleacă inițial din primărie către o companie a aceleiași instituții. Ca societate comercială, nu are de dat explicații. Mai departe, compania municipală încheie alte contracte. Prin interpuși, o parte dintre fondurile puse în discuție iau calea unor furnizori agreați politic. Urma fondurilor publice se pierde.
Până acum, însă, activitatea acestor companii nu a fost una semnificativă. În mare parte, banii au ajuns deocamdată în cheltuieli de personal – peste 60 de milioane de euro. Atât cât va costa, de pildă, și jumătate din Pasajul Ciurel.
Aproape 30 de milioane de euro au intrat în companii din împrumuturi din partea PMB a căror scadență a fost depășită.
Opoziția îi cere demisia Gabrielei Firea
Uniunea Salvați România îi cere demisia primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. Opoziția reproșează că e „un pericol” pentru București. Mai exact, că a direcționat jumătate de miliard de euro din banii Capitalei spre companiile municipale ale căror hotărâri de înființare au fost declarate ieri nelegale la Curtea de Apel.
Roxana Wring este consilier general al Capitalei și unul dintre reclamanți.
Acum, USR cere o celulă de criză non-politică la Primăria Capitalei care să decidă cum se pot recupera banii direcționați spre cele peste de companii în urmă cu doi ani. Al doilea pas, cer consilierii care au contestat hotărârile de înființare, ar fi lichidarea acestor firme.
Primarul Gabriela Firea este însă de altă părere. În opinia sa, companiile pot avea mai departe contracte întrucât, dincolo de hotărârile administrației, au fost înființate prin legea societăților comerciale.
Avocatul care a convins Curtea de Apel București, Mircea Ursuța, admite că, juridic, firmele nu sunt automat ca și dizolvate. Păstrarea și finanțarea lor în continuare ar fi însă un risc pe care Primăria și-l asumă în situația în care vor fi atacate, ulterior, una câte una, în instanță.
Cele 22 de companii înființate la București în 2017, cu acționari PMB și SC SERVICE CICLOP SA, controlată de asemenea de PMB.
- Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A. – înființată pentru activități de arhitectură.
- Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București S.A. – creată pentru studii de oportunitate, fezabilitate și proiecte tehnice pentru obiectivele de investiții ale Capitalei.
- Compania Municipală Parking București S.A. – modernizarea parcărilor existente și amenajarea unora noi cu scopul de a adminsitra 7.200 locuri de parcare până la finalul lui 2018.
- Compania Municipală Cimitire București S.A. – adminsitrarea celor 15 cimitire și 2 crematorii din București.
- Compania Municipală Tehnologia Informației București S.A. – servicii de mentenanță colectivă și predictivă pentru echipamentele hardware, dezvoltarea de soluții și aplicații software, pentru Primărie și instituțiile subordonate.
- Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București S.A. – administrarea, exploatarea, întreținerea și protejarea arborilor și spațiilor verzi.
- Compania Municipală Energetică București S.A.– investiții în sistemul de termoficare; între proiecte – construirea unui nou CET, în zona de nord-est.
- Compania Municipală Consolidări S.A.- consolidarea Imobilelor aflate în proprietatea PMB.
- Compania Municipală Turistică București S.A.– creată pentru promovarea Capitalei ca destinație turistică.
- Compania Municipală Sport pentru Toți București S.A. – construcția și dezvoltarea de baze sportive și terenuri de sport.
- Compania Municipală Managementul Traficului București S.A.- implementarea unor sisteme pentru fluidizarea traficului în București.
- Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat București S.A. – pentru protecția civilă și situațiile de urgență, inclusiv întocmirea documentației pentru avizelor ISU
- Compania Municipală Imobiliară București S.A. – pentru întreținerea, modernizarea și dezvoltarea fondului locativ.
- Compania Municipală Pază și Securitate București S.A.- creată pentru servicii de pază și securitate în instituțiile publice.
- Compania Municipală Eco Igienizare București S.A. – creată pentru serviciul de deratizare și dezinsecți în București.
- Compania MunicipalăAgrement București S.A. – activități recreative și distractive de agrement.
- Compania Municipală Publicitate și Afișaj București S.A. – închirierea spațiilor publicitare de pe domeniul public și privat al Capitalei.
- Compania Municipală Managementul Transportului București S.A. – activități de modernizare a transportului public din București și zonele limitrofe.
- Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București S.A. – reabilitarea străzilor din București, precum și modernizarea/construirea de poduri și pasaje.
- Compania Municipală Iluminat Public București S.A. – modernizarea și întreținerea sistemului de iluminat public.
- Compania Municipală Parcuri și Grădini București S.A. – întreținerea și modernizarea parcurilor și grădinilor publice.
- Compania Municipală Medicală București S.A. – identificarea celor mai eficiente servicii prin raportul calitate pentrui a asigura o cât mai bună protecție a vârstnicilor din București.