Confidenţialitate

Opinii diferite în spațiul public în ceea ce privește organizarea examenelor în vară | AUDIO

Datele examenului de bacalaureat au fost anunțate astăzi de ministerul Educației, ceea ce pune capăt discuției legate de amânarea sau chiar de renunțarea cu totul la examen. Anul acesta, candidații nu mai susțin probe orale, ci trec direct la probele scrise.

Nu toate liceele vor putea organiza examenul. Depinde de numărul de candidați înscriși, cel puțin 30, și de condițiile de organizare. În săli trebuie să fie spațiu cât să asigure distanța de cel puțin 2 metri între candidați și sistem de supraveghere video.

Organizarea sau nu a examenelor din această vară a provocat o vie dispută. Iar opiniile pro și contra au fost clar exprimate la Europa FM în emisiunea România în Direct de luni, chiar pe această temă.

Una dintre intervenții a fost chiar din partea unui lider sindical din învățământul ieșean.

Laviniu Lăcustă crede că organizarea examenului acum este riscantă:

“Faptul că ei sunt asimptomatici, intră în mediul școlar și pot răspândi virusul respectiv este un motiv de îngrijorare. Așa cum știm cu toții, virusul a atacat și foarte mulți tineri. Categoric sunt împotriva acestor examene, deoarece trebuie să primeze sănătatea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În schimb, sunt părinți care spun că ar fi fost nedrept pentru copii să piardă un an:

“Copiii mei mi-au spus așa: Materia pentru Bacalaureat a fost finalizată înainte de semestrul II. Apoi, mai există un aspect – materia care ar fi fost învățată în semestrul II a fost eliminată din programa pentru Bacalaureat”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Educației a anunțat, odată cu acest calendar, că va pune la punct o procedruă care să le permită să dea bacul și candidaților care se află în izolare, au coronavirus sau suferă de alte boli care îi fac extrem de vulenrabili. Această procedură specială urmează a fi anunțată.